Sabor planira pojačati svoju stručnu službu s pet zaposlenika

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. siječanj 2014. u 13:58
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski sabor ove bi godine svoju stručnu službu trebao pojačati s petero državnih službenika, proizilazi iz Plana prijma za ovu godinu.

Hrvatski sabor ove bi godine svoju stručnu službu trebao pojačati s petero državnih službenika, proizilazi iz Plana prijma za ovu godinu.

Petero službenika – četiri visokoobrazovana i jedan sa srednjom stručnom spremom, zaposlilo bi se na neodređeno vrijeme, sukladno sredstvima predviđenim državnim proračunom te uz suglasnost Ministarstva financija.

Visokoobrazovani službenici odabrali bi se javnim natječajem, dok će se mjesto službenika sa srednjom stručnom spremom popuniti putem internog oglasa. To znači da će se to mjesto popunuti iz već postojećeg broja državnih službenika, tumače u Hrvatskom saboru čija stručna služba sada broji 254 službenika.

Na kojim će poslovima, odnosno u kojim jedinicama ti službenici raditi u Saboru ovog trenutka ne mogu precizirati. Plan prijma, tumače, ne znači nužno da će se sva mjesta i popuniti, odnosno da će se za njih raspisivati natječaji.

Redovito obavljanje poslova nastojat će se osigurati prvenstveno raspodjelom poslova, a tek tamo gdje to ne bude moguće ići će se na raspisivanje natječaja.

U Saboru navode da je u protekle dvije godine u mirovinu otišlo deset službenika, a još toliko trebalo bi ih otići u dvije slijedeće.

Plana prijma za 2013. nije bilo, pa se lani nisu ni raspisivali natječaji za radna mjesta. Troje zaposlenih u novoosnovanom Uredu za međunarodne i europske poslove, 'posljedica' su Plana prijma i natječaja iz 2012. godine.

Kao potpuno neutemeljene odbacuju špekulacije da je planirani prijam predviđen za 'zbrinjavanje' zaposlenika koji su došli na određeno, u mandatu aktualne vlasti. "Radna mjesta u Planu prijma za 2014. predviđena su isključivo za potrebe i u svrhu redovnog obavljanja poslova u stručnoj službi", naglašavaju u Saboru.

Tumače i da se službenici primljeni bez javnog natječaja, na određeno, ne mogu raspoređivati izvan jednica u koje su primljeni, a u ovom slučaju radi se o uredima predsjednika i potpredsjednika Sabora te klubovima zastupnika.

Da se ne radi o "zbrinjavanju" potkrepljuju i podatakom da se na već spomenuti natječaj za tri radna mjesta iz 2012. nije javio ni jedan takav službenik. Inače, u Saboru je 28 takvih službenika – raspoređeni su u uredu predsjednika Sabora, petero potpredsjednika te u 11 zastupničkih klubova.

Svi klubovi i svi potpredsjednički uredi, pozicijski i oporbeni, iskoristili su mogućnost zapošljavnja na određeno, dakle doveli su svoje ljude. Broj zaposlenih na određeno uračunat je u ukupan broj zaposenih, dakle ne vodi se kao zaseban podatak.

Komentirajte prvi

New Report

Close