Sabor: Odbor za medije odbio razriješiti Radmana

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. rujan 2013. u 16:49
Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Većina u saborskom Odboru za medije danas je odbila zahtjev Nadzornog odbora HRT-a da se pokrene postupak razrješenja glavnog ravnatelja te medijske kuće Gorana Radmana.

Većina u saborskom Odboru za medije danas je odbila zahtjev Nadzornog odbora HRT-a da se pokrene postupak razrješenja glavnog ravnatelja te medijske kuće Gorana Radmana.

Radmanovo razrješenje NO HRT-a je zatražio još u srpnju, zbog sukoba interesa, intervencija u program, seksističkog ispada i neprimjerenog ponašanja na konferenciji za novinare.

Odbor za medije u srpnju je zatražio i dobio Radmanovo očitovanje o tim optužbama, koje je glavni ravnatelj redom odbacio, dovodeći u pitanje zakonitost zahtjeva NO-a.

"I dalje mislim da su Radmanovi 'grijesi' dovoljni da podnese ostavku, što je i sam najavio da će učiniti ako mu Povjerenstvo utvrdi sukob interesa", rekao je danas predsjednik odbora, laburist Branko Vukšić.

HDZ-ovi članovi Odbora ponovili su, pak, kako probleme na HRT-u izaziva novi zakon, na koji su od samog početka upozoravali vladajuće.

"Ovo više s javnim servisom nema veze. O čemu mi pričamo? Svaki mjesec imamo novu aferu, a iz nadležnog ministarstva ni riječi o tome", rekao je Jasen Mesić (HDZ), optužujući HTV za pristranost u informativnom programu.

"Neslužbene informacije govore o ukidanju 'Nulte točke', 'Teme dana', više nema emisija u kojima se može govoriti iz pozicija oporbe", ustvrdio je Mesić.

Zatražio je da Sabor što prije raspravi izvješća o radu HRT-a za 2011. i 2012. te da na tu raspravu dođe i sam Radman.

Njegova stranačka kolegica Sunčana Glavak raspravu na Odboru nazvala je farsom. "Prošlo je cijelo ljeto da bismo se zabavljali i čitali nečije demantije. Glavni ravnatelj je prekršio zakon, upleo se u program", kazala je Glavak, tražeći da se Radman pred Odborom očituje o tome koliko je novinara od početka njegova mandata ostalo bez posla, koja su dopisništva ukinuta i koliko je HRT izgubio kroz radne sporove otpuštenih.

SDP-ov Ivan Račan smatra, međutim, da su se "u međuvremenu smirile strasti". Uvjeren je da je NO HRT-a radio u najboljim namjerama, ali da su neki njegovi članovi imali "prevelike namjere, pokretani interesima koji nisu u skladu s niihovim djelokrugom".

"Glavni ravnatelj je napravio neke pogreške. Volio bih da do njih nije došlo, ali neke od tih pogrešaka bile su prenaglašene u medijima i NO-u", rekao je Račan, koji je zatražio da Odbor tematski raspravi stanje na HRT-u, s čim su suglasni i drugi članovi Odbora.

Odbor je prihvatio ostavku člana NO HRT-a Gorana Krmpotića, koji je s te dužnosti odstupio nakon što je optužen da je u ime druge osobe otvorio lažnu adresu elektroničke pošte s koje je slao prijeteće poruke sa slikama implicitno seksualnog sadržaja.

Raspisan je javni poziv za popunjavanje njegova mjesta i odlučeno da će se sljedeći tjedan provesti razgovori s kandidatima koji su se za članstvo u NO-u javili nakon što ga je napustila Vesna Kusin, koja je otišla na funkciju zamjenice zagrebačkog gradonačelnika.

Za članstvo u NO HRT-a javilo se 11 kandidata, no dvije su kandidature odbačene zbog nepotpune dokumentacije pa će se pred Odborom pojaviti preostalih devet kandidata – Ljiljana Ciglar, Jasmina Jovev, Dragutin Veselčić, Branimir Ježić, Dražena Slade Šilović, Milorad Kardum, Stojan De Prato, Ivica Radoš i Silvija Vig.

Komentirajte prvi

New Report

Close