Sabor o poplavi: Političari se trebaju ugledati na narod

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. svibanj 2014. u 14:11
Ranko Ostojić; Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL

Hrvatska politika i političari prema poplavljenoj se Slavoniji trebaju ponašati poput hrvatskog naroda, a bez pomoći Europe teško ćemo sami i brzo sanirati štete od katastrofalne poplave, suglasila se danas većina saborskih klubova.

Hrvatska politika i političari prema poplavljenoj se Slavoniji trebaju ponašati poput hrvatskog naroda, a bez pomoći Europe teško ćemo sami i brzo sanirati štete od katastrofalne poplave, suglasila se danas većina saborskih klubova.

Ovaj se čas, poručuju klubovi, ne treba prepucavati i povlačiti pitanje odgovornosti, o odgovornosti treba razgovarati kad se situacija sanira, treba utvrditi dugoročne mjere zaštite i obrane od poplava kako bi se slične situacije spriječile.

Predstavnici klubova zahvalili su svim građanima koji pomažu poplavljenima, kao i brojnim službama i pojedincima na terenu. Obiteljima stradalih izrazili su sućut.

Potpredsjednik Vlade Ranko Ostojić Sabor je izvijestio da je poplavom ugroženo više od 30 tisuća ljudi, da je na terenu oko četiri tisuće pripadnika različitih službi i da se brani dionica od 210 kilometara.

"Poplava je simbolika stanja hrvatskih dobrih i loših strana – vidjelo se da je loše ono što smo činili kroz institucije da bi spriječili poplave i da je dobro to što čine građani", ocijenio je laburist Branko Vukšić.

Katastrofalne razmjere poplava pripisuje "političkim naplavinama", nečinjenju, nebrizi i nesposobnosti ne samo aktualne, već svih dosadašnjih vlasti.

DORH poziva da pregleda sve ugovore koje su Hrvatske vode unatrag desetljeća i pol sklapale s izvođačima radova, traži da Sabor raspravi funkcioniranje službe za zaštitu i spašavanje, da se zakonski osloboditi PDV- na humanitarne donacije.

“Onako kako se ponaša hrvatski narod, trebala bi se ponašati i ministrica vanjskih poslova i cijela Vlada, dakle srcem i dušom pomoći poplavom pogođenoj Cvelferiji", poručio je Boro Grubišić (HDSSB).

Smeta ga premijerova izjava da će Hrvatska 'reda radi tražiti pomoć od Europske unije'. Koja je to izjava, to je katastrofa, kazao je Grubišić i poručio da se bez pomoći Europe ne može brzo sanirati nastala šteta.

S tim je suglasna Vesna Škare Ožbolt (DC) koja je istaknula da je narod pokazao veliko srce, a da sada izvršna vlast treba pokazati operativnost u obnovi kuća i povratku ljudi. Od sutrašnje Vladine sjednice u Županiji očekuje konkretne mjere.

Vladu je pozvala da organizira uplatu pomoć putem PayPala odakle se može uplaćivati iz cijelog svijeta. Imamo veliku dijasporu koja ima veliko srce, kazala je zastupnica.

Tomislav Čuljak (HDZ) poručio je kako nije vrijeme za prebacivanje krivnje s Vlade na lokalnu zajednicu, jer "ova katastrofa nadrasta lokalne okvire".

Onaj dan, kad je popustio nasip, Vlada je trebala biti tamo i preuzeti odgovornost, kazao je Čuljak, koji se čudi da se premijer, koji je obilazio Slavoniju, nije sjetio nazvati župana ili šefa stožera i pitati ih treba li što učiniti.

U ime Kluba HDZ-a predložio je da se svi zastupnici odreknu zastupničkog paušala.

Nezavisna zastupnica Jadranka Kosor predložila je da se političke stranke linearno odreknu dijela proračunska sredstva za svoj rad, "deset, 20, 30 posto" i da se taj iznos transferira na posebnu poziciju s koje bi se financirali potrebni radovi.

Smatra da treba tražiti pomoć od EU, da Vlada sutra o tome treba donijeti odluku te precizan plan obnove u idućih godinu dana. Pravi razmjeri užasa bit će vidljivi tek kada se voda povuče, kazala je Kosor.

Na sličnom je tragu i razmišljanje nezavisnog zastupnika Damira Kajina koji smatra da se barem polovica od sto milijuna kuna za rad stranka može usmjeriti istoku Hrvatske.

Među onima koji su pokazali veliko srce su i umirovljenici koji pomažu poplavljenima, unatoč malim mirovinama, istaknuo je Željko Šemper (HSU), suglasan da treba tražiti način da se slične poplave spriječe, odnosno smanje njihovi razmjeri.

Vladine napore hvali HNS-ov Goran Beus Richemberg, koji je istaknuo da je Vlada pokazala visoku dozu koncentracije na problem, da nema resora koji nije bio na terenu.

"Ali iza ovoga slijedi najveći posao koji će trajati mjesecima, možda godinama, zato je važno da svi skupimo glavu i srca na kup i pomognemo", kazao je Beus Richemberg.

Nema zataškavanja, treba utvrditi pravu istinu, donijeti odluke da se u budućnosti takve stvari ne ponavaljaju, naglasio je Igor Dragovan (SDP).

Vlada će, najavio je, donijeti odluke koje će stradalima jamčiti obnovu kuća, obnovu stočnog fonda, sigurnost. Sabor bi pak, trebao donijeti zakone koji će omogućiti da se to što prije provede. Politikanstvo na nesreći ljudi je najgora moguća demagogija, poručio je Dragovan.

Nedžad Hodžić (BDSH) rekao je kako je zajednička tragedija u regiji opomena koliko smo bliski i naslonjeni jedni na druge, koliko moramo zajednički tražiti rješenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close