Sabor donio novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. ožujak 2013. u 14:43
Hrvatski sabor / Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Zastupnici su donijeli i sedam zakona kojima se, u skladu s direktivama EU, propisuje kontrola nad hranom.

Hrvatski sabor danas je većinom glasova donio novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Zakonom se ukidaju dosadašnji programi raspolaganja poljoprivrednim zemljištem koje su radile i taj postupak provodile jedinice lokalne samouprave, a time i dosadašnji način raspolaganja putem prodaje i dugogodišnjeg zakupa poljoprivrednog zemljišta i ribnjaka.

Zakon kao osnovni oblik raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države predviđa zakup i zakup za ribnjake putem javnog poziva na rok do 50 godina. Propisuje se i mogućnost privremenog raspolaganja bez javnog poziva, te, iznimno i s ciljem okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta, prodaja po tržnim cijenama. Postupak raspolaganja provodit će Agencija za poljoprivredno zemljište.

Zakon propisuje i da će se vrednovanje prilikom dodjele poljoprivrednog zemljišta u zakup obavljati tako da će gospodarski program nositi 60 od mogućih 100 bodova, 20 bodova nosi dosadašnji posjednik u mirnom posjedu temeljem gospodarenja poljoprivrednim zemljištem, a 20 bodova nosi visina ponuđene zakupnine. Sabor je izmijenio Prekršajni zakon, kojim se po prvi put uvodi obveza određivanja paušalnih troškova za drugostupanjski postupak, što znači da će onaj tko podnese žalbu platiti trošak ako se žalba odbije.

Reformira se i sustav prisilne naplate, regulira rad za opće dobro, a zatvorska kazna koristit će se tek u iznimnim slučajevima. Donesen je Zakon o minimalnoj plaći, po kojemu će se visina minimalne plaće utvrđivati tako da se osnovica za izračun minimalne plaće utvrđuje kao bruto umnožak mjesečnog praga rizika od siromaštva za jednočlano kućanstvo i broja članova prosječnog kućanstva u Hrvatskoj, podijeljenog s omjerom ukupnog broja stanovnika i broja aktivnog stanovništva. U Banskim dvorima ističu kako bi novi zakon trebao osigurati rast minimalne plaće za oko 170 kuna.

Jednoglasno je potvrđena Odluka o povlačenju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske iz mirovne misije UN-a na Golanskoj visoravni (UNDOF), temeljem koje je početkom ovoga tjedna svih 97 hrvatskih vojnika koji su sudjelovali u toj misiji povučeno iz Sirije.

Zastupnici su donijeli i sedam zakona kojima se, u skladu s direktivama EU, propisuje kontrola nad hranom te u tom smislu zaštita zdravlja ljudi. Riječ je o zakonima o predmetima opće uporabe, o prehrambenim aditivima, aromama i enzimima, o uvozu hrane i hrane za životinje iz trećih zemalja, o provedbi europske Uredbe u vezi sa stavljanjem na tržište biocidnih proizvoda, o prehrambenim i zdravstvenim tvrdnjama te hrani obogaćenoj nutrijentima, o hrani za posebne prehrambene potrebe, te o kontaminatima.

Izmijenjeni su Zakon o državnim službenicima te Zakon o plaćama ovlaštenih državnih revizora, po kojima su za tri posto umanjiti koeficijenti za izračun plaće rukovodećih državnih službenika i ovlaštenih državnih revizora. Izmjene je doživio i Zakon o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, dopunjen je Zakon o igrama na sreću, a u drugo čitanje upućen prijedlog Zakona o zaštiti prirode.

Potvrđen je Sporazum s Europskom unijom o sudjelovanju Hrvatske u radu Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama, a prihvaćeno Izvješće o radu Hrvatske energetske regulatorne agencije za 2011. godinu te ostvarenju njezina proračuna u toj godini.

Sabor je jednoglasno potvrdio odluku Mandatno imunitetnog povjerenstva (MIP) kojom je prihvaćena ostavka koju je na zastupničku dužnost podnio HDZ-ovac Petar Čobanković, kojemu s današnjim danom prestaje zastupnički mandat. Potvrđene su i MIP-ove odluke kojima je odbijeno skidanje zastupničkog imuniteta IDS-ovcu Giovanniju Sponzi i HNS-ovcu Goranu Beusu Richemberghu na temelju privatnih tužbi za klevetu. Predsjednik Sabora Josip Leko zaključio je 7. sjednicu, a prije toga svim zastupnicima poželio sretne uskršnje blagdane. Iduće okupljanje u sabornici najavio je za dva tjedna.

Komentirajte prvi

New Report

Close