Sabor o osiguranju potraživanja radnika kod stečaja poslodavca

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. travanj 2013. u 09:01
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Zakon o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca mijenja se zbog nepreciznosti.

 Hrvatski sabor sjednicu nastavlja ujutro raspravom o izmjenama Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca koji se mijenja zbog nepreciznosti kod određivanja vremenskog razdoblja za koje se ostvaruju prava radnika u slučaju stečaja, nejednakog položaja radnika kod domaćeg i stranog poslodavca te nepostojanja odredbi o postupanju u nekim situacijama.

Novim prijedlogom, vrijeme za koje se ostvaruju osigurana prava u slučaju prestanka radnog odnosa prije otvaranja stečaja definira se kao razdoblje od tri mjeseca prije prestanka radnog odnosa, ukoliko je prestao unutar tri mjeseca prije otvaranja stečaja. Također, pravo na isplatu neisplaćene plaće i naknade plaće za vrijeme bolovanja na teret poslodavca utvrđuje se najviše do visine minimalne plaće za svaki mjesec proveden na radu u punom radnom vremenu.

Uz to, preciznije se određuje koje doprinose za obvezna osiguranja je država dužna obračunati i uplatiti.

Zakonom o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca osigurava se isplata jednog dijela potraživanja na teret državnog proračuna, dok preostali dio potraživanja radnik ostvaruje u stečajnom postupku, na teret stečajne mase. Za provođenje predloženog zakona nisu potrebna dodatna sredstva u državnom proračunu jer su ona već osigurana kod Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u iznosu od 63.714.000 kuna.

Sjednica započinje u 9,30 sati.

Komentirajte prvi

New Report

Close