Sabor ‘amenovao’ Čačićevu zamjenu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. studeni 2012. u 15:33
PXL

Hrvatski sabor danas je većinom glasova iskazao povjerenje novoj prvoj potpredsjednici Vlade Vesni Pusić, ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku i ministrici graditeljstva i prostornog uređenja Anki Mrak Taritaš.

Hrvatski sabor danas je većinom glasova iskazao povjerenje novoj prvoj potpredsjednici Vlade Vesni Pusić, ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku i ministrici graditeljstva i prostornog uređenja Anki Mrak Taritaš.

Protiv su bili zastupnici HDZ-a, a laburisti i HDSSB-ovci suzdržani.

Raspravu o povjerenju zasjenile su oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

"Ako je Haški sud utvrdio da generali Ante Gotovina i Mladen Markač nisu odgovorni, ostaje pitanje tko je odgovoran za mnoga razaranja koja su postala teret za mnoge obitelji, ali i za ugled Hrvatske, izjavio je danas u Saboru Milorad Pupovac (SDSS) i izazvao brojne replike iz zastupničkih klupa, na što je premijer Zoran Milanović apelirao da se zastupnici vrate na temu promjena u Vladi.

Pupovac je u raspravi kazao kako će oslobađajuća presuda generalima na kušnju staviti odnose u regiji "Ostat će pitanje kako ćemo i na koji način graditi odnose u regiji, na osnovi kojeg povjerenja i koje nove snage ćemo to učiniti, jer će biti onih koji neće presudu tumačiti onako kako je tumačimo mi u Saboru", rekao je Pupovac.

Prvi mu je replicirao Dražen Đurović (HDSSB). "Pitali ste tko je odgovoran ako nisu Gotovina i Markač. Odgovoran za što? Za Dalj, Aljmaš, Kruševo, Kijevo, Voćin..?", nabrajao je Burić.

Njegov stranački kolega Zoran Vinković naglasio je, pak, da je "kriva velikosrpska politika" te da je to jedini odgovor, na što mu je Pupovac uzvratio da je SDSS svjestan krivnje Miloševićeve politike i njezinih posljedica po Srbe i druge narode.

Na Pupovčevo pitanje kako će se ubuduće graditi odnosi u regiji, reagirala je Jadranka Kosor (HDZ).

"Lako, gradit ćemo ih na istini da je Domovinski rat bio pravedan i osloboditeljski, da smo bili izvrgnuti agresiji da smo se morali braniti, da je Oluja bila osloboditeljska akcija, da se njome pomoglo da Bihać ne postane druga Srebrenica. To je istina na kojoj ćemo temeljiti odnose u regiji, kao članica NATO i sutra ponosana članica EU. Nikada više se neće moći dogoditi da nam netko prijeti kada želimo otići u Knin i slaviti pobjedu", poručila je Kosor.

Milanović je zastupnike pozvao da se vrate na temu, jer, kako je kazao, "ni vi ni ja nismo rekli ništa novo".

Tomislav Karamarko (HDZ) kazao je da HDZ-ovi zastupnici neće podržati rotacije u Vladi. "Ne vjerujemo ovoj vladi, jer nas na to tjera iskustvo ovih godinu dana u kojima nije učinjeno ništa za gospodarstvo", ustvrdio je Karamarko.

Podsjetio je da je HDZ bio protiv imenovanja Čačića za potpredsjednika Vlade, a premijera Milanovića još jednom je optužio za avanturizam, jer je otpočetka znao da se protiv Čačića vodi kazneni postupak.

"U kojoj se iluziji živjelo da se moglo vjerovati da se ovo neće dogoditi", upitao je Karamarko koji je ocijenio da je presudom Čačiću narušen ugled Hrvatske.

Iako je kazao da je troje ministara o kojima se glasa zaslužilo povjerenje Sabora, Karamarko je kazao kako im HDZ ne može dati povjerenje.

"Bogami, nisam razumio ni pola onoga što ste rekli", uzvratio mu je Milanović.

Odbacio je tvrdnje o avanturizmu, ističući da se kao premijer držao načela da nitko nije kriv dok mu se to ne dokaže.

"Nije bilo ni trunka avanturizma. Bilo je to kalkulirano djelovanje, od kojega je štetu mogla imati samo moja stranka. Državi ni na koji način nisam naudio", rekao je Milanović.

Istaknuo je da je Čačić u Vladi radio svoj posao, a da će ga sada zamijeniti drugi ljudi iz HNS-ove kvote. "Dolazi Kurta, a sjašio je Murta, ali u pozitivnom smislu riječi", kazao je Milanović.

Na njegovo je izlaganje reagirao niz HDZ-ovih zastupnika, a Gordan Jandroković mu je spočitnuo da je "tankoćutan, jer ne podnosi kritiku".

"Recite mi još jednu europsku zemlju u kojoj u vladi sjedi čovjek protiv kojega se vodi kazneni postupak", kazao je Jandroković, na što mu je Milanović naveo primjer bivšega talijanskog premijera Silvija Berlusconija, ali i zahtjeva za opozivom američkih predsjednika, koji je, kaže, spoj parlamentarne istrage i kaznenog postupka, ali ni jedan predsjednik zbog toga nije podnio ostavku.

Jozo Radoš (HNS) istaknuo je da bivši prvi potpredsjednik Radimir Čačić nije izbjegavao suočavanje s realnim poslom što, dodao je, nije često u hrvatskoj politici.

"Suočiti se s istinom, priznati je sebi i prikazati je građanima te je pokušati riješiti nije česta oznaka hrvatske politike, a to je imao Čačić i, da je samo to, bila bi šteta što nije u Vladi, a njegovoj energiji, znanjima i sposobnostima neću danas govoriti", naveo je.

Poručio je da je sadašnja Vlada naslijedila teško stanje i bavi se sređivanjem i postavljanjem temelja za novu situaciju. Naveo je da brodogradilišta i željezare ne funkcioniraju, tu su slučajevi Dioki i Gredelj… i pitamo se kako pad BDP-a nije i veći.

"Govori se o tome da mjere štednje stvaraju poteškoće, a štednja je tema svih zemalja EU, kao i sređivanje stanja u cijeni energije, plina i struje na putu smanjenja opće države", dodao je Radoš.

Ivan Domagoj Milošević (HDZ) mu je odgovorio da je lani zabilježen rast BDP-a od 0,6 do 0,8 posto te pad nezaposlenosti, dok se ove godine bilježi pad BDP-a i rast nezaposlenosti i to usred najbolje turističke sezone u povijesti. "Upozoravali smo vas što će se desiti ako se podigne porezna represija. A niste htjeli slušati", kazao je Milošević, dodajući da ga u takvoj situaciji čudi što se ukida mjesto potpredsjednika za gospodarstvo.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close