Sabo: Vukovar će biti obranjen od vodenog vala

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. lipanj 2013. u 14:27
Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL

Gradonačelnik Sabo posebice je zahvalio sugrađanima na “iskazanom strpljenju i svjesnosti situacije”.

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo ocijenio je danas da sve pripreme za obranu od velikoga vodenog vala Dunavom teku u najboljem redu te očekuje da će grad biti obranjen.

"Očekivani vodeni val Dunavom je dramatičan. No, sve pripreme u njegovu iščekivanju teku u najboljem redu te očekujem da ćemo obraniti grad", rekao je gradonačelnik nakon redovitoga sastanka Stožera zaštite i spašavanja grada Vukovara.

Dodao je da se priprema i za najgori mogući scenarij pa će neka gradska područja, posebice naselje Rupe, danas dobiti i pisano upozorenje o mogućem isključivanju nekih zgrada i kuća iz sustava napajanja električnom energijom.

Gradonačelnik Sabo posebice je zahvalio sugrađanima na "iskazanom strpljenju i svjesnosti situacije".

Po riječima voditelja obrane od poplava Marija Spajića, na Vuki i u Bobotskome kanalu jučer u 20 sati Dunav je dosegnuo 580 centimetara te su uvedene redovite mjere obrane od poplava, a danas u 11 sati vodostaj je bio 613 centimetara.

"Izvanredne mjere uvodimo kada Dunav dosegne vodostaj od 630 centimetara, a tada će se uvesti 24-satni nadzor i dežurstva na svim ugroženim područjima", rekao je Spajić te dodao da se izvanredno stanje proglašava na vodostaju od 680 centimetara.

Potvrdio je da su svi zečji nasipi izgrađeni ili će danas biti dovršeni. Istaknuo je da se grad, osim Otoka športova, brani mjerama koje predviđaju i 30 centimetara viši vodostaj od povijesnog maksimuma iz 1965. godine, koji je bio 769 centimetara.

Trenutačno je u Vukovaru na obrani od poplava, osim radnika Hrvatskih voda i licenciranih tvrtaka, uključeno stotinu pripadnika Hrvatske vojske i 150 dragovoljaca.

Sutra će u Vukovar, kako je najavljeno, stići 50 pripadnika Udruge branitelja Vukovara grada Zagreba koje će voditi njihov predsjednik Damir Jašarević.

Po Spajićevim riječima, stanovnicima nižih dijelova Vukovara koje ne pokriva sustav obrane dostavljaju se vreće s pijeskom i šalje ljudstvo kako bi obranili kuće od nadolazećega vodenog vala.

Komentirajte prvi

New Report

Close