CO ima šarolik portfelj, zanima li PZU cijeli paket ili biznis osiguranja?

Autor: Božica Babić , 14. svibanj 2013. u 09:31
A. Klesyk, PZU

Croatia osiguranje (CO) jako ih interesira, javit će se čak i ako na prodaju bude ponuđeno manje od 50 posto.

Croatia osiguranje (CO) jako ih interesira, javit će se čak i ako na prodaju bude ponuđeno manje od 50 posto, najavio je u ponedjeljak Andrzej Klesyk, predsjednik Uprave poljske grupe Powszechny Zaklad Ubezpieczen (PZU).

Dugoročno bi htjeli preuzeti većinski udjel, no rado bi i da hrvatska Vlada ostane značajniji dioničar u CO jer, objasnio je Klesyk, i poljska Vlada u PZU drži 35 posto. Croatia ima vrlo šarolik portfelj, zanima li PZU cijeli paket ili samo biznis osiguranja? "Dobrodošli u klub", uzvratio je Klesyk i dodao da se i PZU do prije 15 godina razvijao po sličnom receptu, pa u vlasništvu ima i tvrtku koja drži 60 posto tržišta u proizvodnji grijaćih tijela. Restrukturiranje provode već godinama, namjeravaju zadržati samo biznis osiguranja, sve ostalo prodaju kada ugovore zadovoljavajuću cijenu, a taj bi model primijenili i na CO uspiju li u akviziciji.  Preuzimanje osiguravateljnih tvrtki na prostoru od Skandinavije do Mediterana te od Berlina do Moskve, otkrio je Klesyk, strategija je PZU-a.

Trenutačno za to na raspolaganju imaju dvije milijarde eura. Kapital im je manji problem, naglasio je, od činjenice da je zapravo na spomenutom prostoru ostalo malo društava koja je moguće kupiti. Uz Croatia osiguranje, nije tajna, pogled su bacili i prema slovenskom Triglavu. Problem je, iznio je Klesyk, što vlada u Ljubljani još nije riješila strukturu dioničara i nepoznato je kada će i hoće li to učiniti. U 2012. PZU je ostvario 4,5 milijardi eura premije uz neto dobit od 778 milijuna eura, a kapital društva iznosi 3,5 milijarde eura. Lider su na poljskom tržištu s ukupno 33 posto udjela, u životnim osiguranjima drže 43 posto.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Apsolutno Sve treba prodati , svaku firmu, šume, zemlju, vode , zrak a na kraju vladu , sabor i ured predsjednika ! Najbolje da se odmah kao država ponudimo da budemo nečiji protektorat !
Tako to rade ultra-nesposobni …

New Report

Close