S tranzicijskog trona spali na 2. mjesto po siromaštvu

Autor: Ljubica Gatarić/VL , 28. rujan 2016. u 22:00
Maruška Vizek, nova ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb/Jurica Galoić/PIXSELL

Gospodarstvo je dosegnulo plafon i slijedi usporavanje rasta, čak i uz odlične pokazatelje u turizmu, na 2,2% u trećem kvartalu, procjenjuje zagrebački Ekonomski institut.

Zagrebački Ekonomski institut procjenjuje da je gospodarstvo dosegnulo plafon i slijedi usporavanje rasta na 2,2% u trećem kvartalu.

Pokazuje to dorađeni indeks CEIZ koji daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva i mjesečnu projekciju stope rasta BDP-a u tekućem tromjesečju. "Do usporavanja dolazi čak i uz odlične pokazatelje u turizmu. To je i dalje rast, to je i dalje dobro, no početak rasta koji je koindicirao s dolaskom Milanovićeve Vlade dosegnuo je plafon u drugom ovogodišnjem tromjesečju i gospodarstvo nema snage povući više od toga. Hrvatska je u dva desetljeća od treće po bogatstvu tranzicijske države došla u poziciju druge po siromaštvu, s velikom vjerojatnošću da će nas prestići i Bugarska", istaknula je Maruška Vizek, nova ravnateljica Ekonomskog instituta. Usporavanje je dijelom rezultat političke neizvjesnosti, ali i izostanka reformi.

Na pitanje koje su to tri-četiri ostvarive reforme koje mora provesti nova Vlada, Vizek je odgovorila da su sve reforme ostvarive, samo je pitanje postoji li politička volja. "Odnos prema javnim poduzećima bit će lakmusov papir koji će pokazati koliko je nova vlast spremna na promjene", kaže Vizek koja smatra da stranke zadržavaju status quo i utjecaj nad javnim poduzećima iz pragmatičnih razloga. Ona godišnje troše 160 mlrd. kn, a kako stranke preko javnih poduzeća ostvaruju političku moć, ne žele ih se odreći.  Ekonomski institut razvio je još jedan alat za mjerenje financijskog stanja u ekonomiji – mjesečni indikator financijskih uvjeta IFIS, koji prati 30-ak parametara. IFIS pokazuje ublažavanje financijskih uvjeta u drugom tromjesečju 2016. Procjena je EIZ-a da će BDP ove godine rasti 2,6%, a iduće 2,7 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close