S rastom od 1,2 posto Hrvatska u vrhu

Autor: Poslovni dnevnik , 15. kolovoz 2017. u 21:59
Uz Hrvatsku, najbolji su Luksemburg i Nizozemska/FOTOLIA

Na razini eurozone i Europske unije lipanj donio negativan trend.

Lipanj je Hrvatskoj donio rast industrijske proizvodnje od 1,2 posto te nas je tim rezultatom postavio na sam europski vrh.

Podaci Eurostata o ovom gospodarskom segmentu pokazuju drugačiji trend, budući da je proizvodnja na razini zone eura i Europskoj uniji u padu. Eurozona tako u lipnju bilježi minus od 0,6 posto, dok je u EU riječ o 0,5 posto slabijem rezultatu od onog ostvarenog u prethodnom mjesecu. Ovdje treba naglasiti da je u svibnju trend bio obrnut, proizvodnja je tada u odnosu na mjesec ranije rasla 1,2 posto.  

Promatra li se godišnja statistika industrijske proizvodnje, u odnosu na isti lanjski mjesec eurozona je u lipnju ostvarila plus od 2,6 posto, a EU je postigla 2,9 posto bolji rezultat. Hrvatska treće mjesto po rastu dijeli s Nizozemskom i Estonijom koje su u lipnju ostvarile jednak plus, a prvi je Luksemburg s rastom od 3,4 posto. Najlošije su u šestom ovogodišnjem mjesecu pak prošle Irska s minusom od čak 7,5 posto, Češka u kojoj je proizvodnja pala 3,8 posto i Malta s minusom od 3,2 posto, pokazuju posljednji podaci Eurostata.  

Komentirajte prvi

New Report

Close