S Ramljakom stiže hitna injekcija likvidnosti

Autor: Jadranka Dozan , 10. travanj 2017. u 22:01
Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Bankarska šestorka koja čini koordinacijski odbor banaka ‘za prvu ruku’ će osigurati oko 1,1 milijardu kuna ili 150 mil. eura.

Police Konzuma za Uskrs će biti popunjene. U ime dobavljača najavila je to u ponedjeljak prokuristica Kraša Marica Vidaković. Potvrdom imenovanja financijaša Ante Ramljaka za izvanrednog povjerenika jučer je napokon zaživio tzv. lex Agrokor koji sa sobom nosi i promptnu injekciju likvidnosti, a to je očito ključno za vraćanje povjerenja dobavljača.

Nakon što su na nekoliko dana bili prekinuli isporuke svojih proizvoda, u ponedjeljak su polako počeli deblokirati račune nekih od Agrokorovih hrvatskih sastavnica (ukupno ih je 24 pod izvanrednom upravom) koje su bile pod blokadom. Bankarska šestorka koja čini koordinacijski odbor banaka 'za prvu ruku' će osigurati oko 1,1 milijardu kuna ili 150 milijuna eura dodatne likvidnosti, a ta bi najhitnija tranša svježeg novca, prema izjavama premijera Andreja Plenkovića i dogovoru proizvođača, prvo trebala ići dobavljačima koje su također sustigle blokade. Za drugi korak, prema donedavnom planu i procjenama potrebnog ulijevanja svježeg novca za normalizaciju operativnih novčanih tokova, ostalo bi još blizu 600 milijuna eura.

 

Tedeschi

Svjedoci smo da niz tvrtki loše stoji i zato je primjena Zakona potrebna. Ramljak ima relevantna iskustva iz financijskog i realnog svijeta. Za svaki Vladin izbor, moramo vjerovati da je pravi.

No, taj je plan rađen u vrijeme dobrovoljnog standstill sporazuma i anticipirao je rizike novih udara blokada koje režim lex Agrokora eliminira pa bankari sad računaju da bi u drugoj tranši možda ipak bio potreban nešto manji iznos dodatne likvidnosti. Sve u svemu, ozračje među svim dionicima krize Agrokora aktiviranjem lex Agrokora je znatno optimističnije nego prethodnih dana.  

 

Burilović

Pred Ramljakom je najveći gospodarski izazov u novijoj hrvatskoj povijesti. Voda je do grla, vremena je malo i sigurno neće biti lako. Svi koji mogu, trebaju pomoći.

 "I dalje su mnoge tvrtke iz tog lanca u drami. Trenutno se to samo manje vidi, nije u prvom planu", komentirao je opću atmosferu u ponedjeljak iskusni menadžer. I Ramljak kao novoimenovani povjerenik uglavnom je iz poslovne zajednice dobio riječi podstreka za velike izazove koji ga čekaju, iako se zna da to nužno nosi i dosta trvenja i nepopularnih poteza. Naravno, iz redova SDP-a nisu propustili iz Ramljakove poslovne biografije izvući i naglasiti politički im zanimljivu etapu rada u Quaestusu.

Siniša Hajdaš Dončić zaključio je da je on "izbor pravog ministra gospodarstva Borislava Škegre i tim izborom SDP nije sretan". Ramljak je, doduše, mnogo prije te faze sakupio podosta iskustva u financijskom sektoru. Godinama je vodio ovdašnje operacije investicijskog bankarstva austrijskog CAIB-a. Uz to, neko je vrijeme bio i savjetnik u Ministarstvu gospodarstva (u vrijeme Kukuriku koalicije), u prvom redu za područje investicija i energetike. Poslovnjaci koji ga poznaju i mimo poslovne suradnje, pak, reći će kako je i u rujnu '91. znao prepoznati izazov vremena – odlaskom na vukovarsku bojišnicu. Borislav Škegro, pak, iz SAD-a se kratko i jasno oglasio na brojne upite o novom povjereniku: "On je ozbiljan, kompetentan, odgovoran i hrabar. Točka". 

 

30 dana

rok je za imenovanje savjetnika za restrukturiranje

Licitiranje imenima
Preuzimanjem uloge uprave Agrokora sve će mu to trebati. A kako je sam najavio, staru će upravu do daljnjega "zadržati kako bi mu pojasnili neke stvari", s tim da to ne znači "potrebu da svakodnevno dolaze na posao".

 

Hajdaš Dončić

Možemo zaključiti da je sadašnji povjerenik izbor pravog ministra gospodarstva, a to je gospodin Škegro, čime nismo sretni, ipak želimo da povjerenik uspije isplatiti plaće.

Spomenute odlike trebat će i novim mu najbližim suradnicima čija se imena tek očekuju.  Među ostalim, ostaje vidjeti hoće li se u ulozi zamjenika naći, primjerice, Hrvoje Puljiz, što se spekuliralo još tijekom vikenda, kao i hoće li se i u kojoj ulozi u misiji financijske stabilizacije i financijskog i poslovnog restrukturiranja ipak angažirati i financijaš s pretežito međunarodnim iskustvom Branimir Bricelj iz Altera Corporate Financea, koji je bio dio križaljki. Sigurno je tek da dimenzije slučaja Agrokor traže širok spektar specijalnosti.  "Samo forenzika raznih varijacija mjenica tolikih je razmjera da bi tražila zasebno angažiranje revizora", neslužbeno nam kaže poduzetnik koji drži da tu treba jasno razdvojiti različite vrste izloženosti. 

 

Matijašević

Vladu, premijera i povjerenika pozivamo da prestanu ignorirati radnike. Nitko u vlasti nije smatrao potrebnim sastati se s predstavnicima radnika u Agrokoru.

Rok za odabir
U pogledu spektra kompetencija 'odreda za pospremanje' koncerna i zakon jasno predviđa da će "izvanredni povjerenik u roku od 30 dana od imenovanja (uz suglasnost nadležnog ministarstva) odabrati savjetnika za restrukturiranje, i po potrebi revizore, pravne savjetnike i druge savjetnike specijalizirane za pojedina područja". Uz to, savjetnika za restrukturiranje definira kao "pravnu osobu koja mora imati međunarodno iskustvo i referencije u sličnim poslovima i koja po potrebi može angažirati dodatne savjetnike specijalizirane za pojedina područja".  Ekipiranje glavnine tima izvanredne uprave tek predstoji. A jučer smo, osim imenovanja Vladina povjerenika, doznali tek da bi vjerovničko vijeće trebalo imati pet članova, i to tako da bi po jednog predstavnika trebali imati imatelji obveznica, dvije ruske banke, četiri ostale iz reda najvećih kreditora te predstavnici malih i velikih dobavljača. 

Komentirajte prvi

New Report

Close