S pečatom Agrokora: Industrija prehrane u travnju pala 5,7%

Autor: Jadranka Dozan , 31. svibanj 2017. u 07:47
Problemi u Agrokoru ipak su ostavili traga na industriju, a zasad manje na potrošnju, Foto: Goran Stanzl / Pixsell

I maloprodaja nakon snažnog ožujskog rasta malo usporila.

Najnovije objave Državnog zavoda za statistiku (DZS) o industrijskoj proizvodnji i prometu u trgovini na malo dale su ‘materijala’ za iščitavanja statističkih podataka u kontekstu utjecaja krize Agrokora i povezanih društava. Uz prošlomjesečno smanjenje obujma industrijske proizvodnje od 1,9 posto u odnosu na ožujak, u travnju u odnosu na isti mjesec prošle godine (prema kalendarski prilagođenim podacima) prvi je put nakon više od dvije godine zabilježena negativna godišnja stopa. U travnju je, naime, bio 0,6 posto manji od lanjskog, pa je i četveromjesečni skor ublažen na +1,3 posto u odnosu na prošlu godinu.

Istodobno, nakon što je u ožujku realni godišnji rast prometa u trgovini na malo dosegnuo čak 7,7 posto, prema preliminarnim podacima u travnju je, kalendarski prilagođeno, rast bio znatno manjih 2,8 posto, čime je i godišnja stopa rasta usporena na 4,5 posto.

 

1,9posto

pad industrijske proizvodnje u odnosu na ožujak

Makroekonomisti, doduše, upozoravaju da treba pričekati još koji mjesec s donošenjem čvršćih zaključaka. Dosta je iregularnih komponenti, kažu.

Ipak, većina će ih se složiti da bi podaci za prehrambenu industriju, naročito oni na mjesečnoj razini, mogli upućivati na vezu odnosno utjecaj krize Agrokora. Proizvodnja prehrambenih proizvoda, naime, u travnju je u odnosu na ožujak zabilježila pad od 5,7 posto, a u usporedbi s prošlom godinom travanjski pad bio i nešto većih 7,1 posto. Zvonimir Savić, glavni ekonomist HGK, ističe kako je očekivan bio negativan utjecaj krize u Agrokoru na travanjske podatke o proizvodnji prehrambenih proizvoda, a oni u ukupnoj proizvodnji imaju udio 14,4 posto.

Zrinka Živković Matijević, analitičarka Raiffeisen banke, kaže kako posljednji visoko frekventni pokazatelji upućuju na usporavanje gospodarske aktivnosti u realnom sektoru. S obzirom na solidan oporavak glavnih hrvatskih vanjskotrgovinskih partnera te izostanak značajnijeg usporavanja potrošnje kućanstva izglednim smatra da su posljednji podaci za ožujak i travanj povezani sa situacijom u Agrokoru. Tako i prvotne projekcije o rastu industrije od oko 4% na razini cijele godine trenutno izgledaju optimistično, kaže, ali ostaje vidjeti kako će teći proces restrukturiranja i koliko će turistička sezona neutralizirati moguće negativne utjecaje.     

Komentirajte prvi

New Report

Close