S manje površina 38% više kukuruza i 18% više soje

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 04. veljača 2019. u 21:59
Prinos po hektaru poboljšan na 9,1 t/ha/Marko Jurinec/PIXSELL

Jesenas proizvodnja krumpira, kukuruza, soje obilnija, suncokret malo, a šećerna repa znatno podbacila.

Proizvodnja soje, kukuruza i krumpira prošle je jeseni dala bolje rezultate unatoč manje zasijanim površinama. Razlog povećanju i bolji su prinosi.

Prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku tijekom jeseni ubrano je 2,15 milijuna tona kukuruza, gotovo 38 posto više nego u 2017. Kukuruz je bio zasijan na ukupno 235.000 hektara, 12.000 manje ali je prinos po hektaru bio 9,1 tonu, za razliku od lošijeg uroda iz 2017. sa 6,3 t/h. 

Veća proizvodnja ostvarena je i kod soje koja je postala vrlo atraktivna i dohodovna uljarica. Ukupno je sa 77.000 ha proizvedeno 246.000 tona (+18,3%). U 2017. je pod sojom bilo 85.000 ha, uz prinos od 2,4 tone po hektaru, za razliku od lanjske 3,2 tone. Stručnjaci kažu da je uzrok povećanoj proizvodnji kukuruza za zrno, onog za silažu i soje povećani prirod po hektaru – kukuruza za silažu 10. 400 kilograma, za zrno 2800 i soje 800 kilograma.

Podaci DZS-a pokazuju da je povećanje proizvodnje krumpira (kasnog i sjemenskog) iznosilo 20,6%. Ukupno je proizvedeno 152.000 tona sa 7000 hektara uz prinos od 21,1 t/ha (godinu ranije 16,5 tona).

Procjenjuje se da je šećerne repe proizvedeno čak 40,5% manje u odnosu na preklanjsku i to za 524.000 tona. Uzrok je  manja žetvena površina za 5500 hektara i manji prirod za 11.500 kilograma po hektaru. Proizvodnja suncokreta smanjena je za 5,2%, a ukupno 110.000 tona s 37.000 hektara, što odgovara površini iz 2017. kad je prinos bio 3,1 tona po hektaru, a u 2018. je pao na tri tone.

Komentirajte prvi

New Report

Close