S ljetom ‘zahladila’ ekonomska klima

Autor: Poslovni.hr , 28. lipanj 2018. u 21:59
Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Snažno je pogoršano i raspoloženje potrošača, uz pad indeksa za 4,2 boda u odnosu na svibanj, na minus 10,5 bodova.

Ekonomska klima u Hrvatskoj pogoršana je u lipnju, prigušena osjetno slabijim očekivanjima u uslužnom sektoru i među potrošačima, pokazalo je mjesečno istraživanje Europske komisije (EK).

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj pao je u lipnju za 1,5 bodova u odnosu na prethodni mjesec, kliznuvši na 116,5 bodova. Najviše su oslabila očekivanja u uslužnom sektoru, iskazana padom indeksa za čak 7,4 boda, na 17,1 bod.

Snažno je pogoršano i raspoloženje potrošača, uz pad indeksa za 4,2 boda u odnosu na svibanj, na minus 10,5 bodova. Pogoršanje u uslužnom sektoru i među potrošačima zasjenilo je pojačani optimizam u industriji, maloprodaji i građevinskom sektoru. Tako je indeks koji mjeri očekivanja u proizvodnom sektoru porastao u lipnju za 1,8 bodova, na 12,1 bod. Slično je poboljšanje zabilježeno i u sektoru maloprodaje, očitovano u rastu indeksa za 1,6 bodova, na 19,4 boda. Najskromnije je pak porastao indeks koji mjeri očekivanja građevinskog sektora, za 1,3 boda, na 13,9 bodova, pokazuje izvješće EK. I na razini EU ekonomska je klima blago pogoršana u odnosu na svibanj, uz pad ESI-ja za 0,6 bodova, na 112,2 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close