S Liebermanom stižu i biznismeni

Autor: Davor Ivanković/VL , 24. rujan 2017. u 22:00
Avigdor Lieberman u Hrvatsku stiže sutra s predstavnicima 15-ak izraelskih tvrtki/REUTERS

Prvi posjet ministara obrane Izraela.

U idućih mjesec dana Hrvatsku će posjetiti čak 6 ministara obrana – Švedske, Izraela, Poljske, Njemačke, Ukrajine i Makedonije.

Prvi danas dolazi švedski ministar Peter Hultqvist, a u utorak, prvi put od postanka RH, stiže i jedan ministar obrane Izraela, Avigdor Lieberman. Budući da će oni, osim razgovora s ministrom obrane RH Damirom Krstičevićem, u sklopu posjeta razgovarati na Pantovčaku s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, jasno je da je osnovni cilj posjeta ove dvojice ministara završno predstavljanje ponuda Švedske (JAS Gripen 39) i Izraela (F-16) na natječaju za nabavljanje nove borbene eskadrile ratnih zrakoplova.

Njihov je posjet usklađen s vremenom uoči zatvaranja međunarodnog natječaja u kojemu Hrvatska namjerava odabrati eskadrilu koja će zamijeniti islužene ruske MiG-ove 21. Natječaj se zatvara 3. listopada. Lieberman u Hrvatsku vodi i gospodarsko izaslanstvo iz Izraela, u kojemu će biti predstavnici 15-tak tvrtki iz područja obrambene industrije, IT sektora i drugih područja civilnog sektora.

U srijedu će biti održana konferencija hrvatskih i izraelskih tvrtki u HGK te predstavljanje hrvatske i izraelske obrambene industrije. Nakon ova dva posjeta, ministar Krstičević ugostit će 1.i 2. listopada ministara obrane Poljske, Antonija Macierewicza. Povod ovog posjeta, kažu u MORH-u, osobna je zahvala Poljske za sudjelovanje Oružanih snaga RH u sklopu aktivnosti ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Republici Poljskoj pod vodstvom SAD-a. 

Komentirajte prvi

New Report

Close