S krajem turističke sezone u Hrvatskoj pao broj zaposlenih: Evo za koliko

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Mjesečni pad broja osiguranika HZMO-a zabilježen je i u prerađivačkoj industriji te u trgovini na veliko i malo (za 477 odnosno 2.556 osoba).

Broj osiguranika u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) zadržao se u rujnu ispod 1,6 milijuna uz blagi pad u odnosu na kolovoz, a u odnosu na lanjski rujan povećan je za 2,5 posto, prenosi u ponedjeljak Reiffeisen bank (RBA).

Krajem rujna pri HZMO-u bilo je 1.585.676 prijavljenih osiguranika.

Smanjenje njihova broja na mjesečnoj razini za 9.770 osoba rezultat je pada u mnogim djelatnostima, no primjetan je izrazit doprinos pada u pružanju smještaja te pripreme i usluživanja hrane, što je i očekivano zbog kraja glavne turističke sezone. U tim djelatnostima je u odnosu na kolovoz bilo 12.794 osiguranika ili 9,7 posto manje nego u kolovozu.

Mjesečni pad broja osiguranika HZMO-a zabilježen je i u prerađivačkoj industriji te u trgovini na veliko i malo (za 477 odnosno 2.556 osoba).

S druge strane, u djelatnostima u kojima je ostvaren pozitivan mjesečni pomak, stope rasta ostale su vrlo skromne izuzev obrazovanja gdje je broj osiguranika povećan za 7.505 osoba ili sedam posto.

U odnosu na rujan 2018. broj osiguranika viši je za 2,5 posto, a unatoč sezonskim oscilacijama na tržištu rada pozitivne godišnje stope rasta broja osiguranika kontinuirano su prisutne još od drugog tromjesečja 2015. godine. RBA-ovi analitičari to pripisuju oporavku ekonomske aktivnosti i posljedično jačanju potražnje za radnom snagom.

U razdoblju siječanj - rujan prosječan broj osiguranika iznosio je 1,56 milijuna, što je 2,3 posto ili 35.165 više u usporedbi s istim razdobljem 2018. godine. Najveći doprinos rastu prosječnog broja osiguranika u prvih devet mjeseci došao je iz građevinarstva čiji udio u ukupnom broju osiguranih osoba iznosi 7,2 posto.

Uz prosječni godišnji rast od 7,4 posto u razdoblju siječanj – rujan, razmjerno visoki doprinos ukupnom porastu od 22 posto u skladu je s prisutnim pozitivnim trendovima u građevinarstvu.

Rast broja osiguranika na godišnjoj razini u RBA-u očekuju i idućih mjeseci, pa bi prema tom pokazatelju rast zaposlenosti mogao iznositi oko dva posto.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve