S jeseni stiže i prijetnja stagnacije narudžbi izvana

Pitanje je hoće li usporavanje Njemačke značiti i manje poslova za domaće proizvođače/Robert Anić/PIXSELL Pitanje je hoće li usporavanje Njemačke značiti i manje poslova za domaće proizvođače/Robert Anić/PIXSELL

Ovogodišnji rast 'namještajaca' rezultat je stabilnih inozemnih ugovora s početka godine.

Sumorna statistika o lipanjskom padu (-5,6%) industrijske proizvodnje u Hrvatskoj, koji nas je spustio na dno europskih pokazatelja, ne odnosi se na sve proizvodne grane.

Da je u domaćoj industriji proizvodnja namještaja trenutno svijetla točka ukazao je svojom analizom i Hrvatski drvni klaster iz kojeg ističu kako su u, za mnoge kobnom lipnju, domaći proizvođači namještaja potukli rekord ostvarivši 10,6 posto rasta.

 

Kavran

Proizvođači su i dalje u složenom procesu jačanja globalnih pozicija.

Pozitivan niz za ovu je branšu, podsjećaju, počeo u drugom ovogodišnjem mjesecu plusom od 9,6%, pozitivan trend nastavio se i svakog sljedećeg pa je ukupan skor na polugodištu rast od pet posto. 

Bez euforije
No, i u samome klasteru kojem je na čelu Marijan Kavran napominju da proizvođači namještaja ovako povoljnu statistiku doživljavaju bez imalo euforije. Zašto?

 

5 posto

rasla je proizvodnja namještaja u 6 mjeseci 2019.

"Sektorski analitičari rast hrvatske proizvodnje namještaja pripisuju upravo dobrim pozicijama domaćih namještajaca na inozemnim tržištima i stabilnom procesu ugovaranja poslova s početka godine. Trenutne pojave oko usporavanja njemačkog gospodarstva mogle bi se već u jesen odraziti kroz stagnaciju narudžbi", otvoreno priznaju u Hrvatskom drvnom klasteru. 

Oprezno u nove pregovore
Pojašnjavaju da će upravo zbog takvih okolnosti i mogućih ozbiljnijih izazova za poslovanje ove domaće industrijske branše hrvatski proizvođači nastaviti složen proces jačanja globalnih tržišnih pozicija.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!