S gubitkom poslovalo 42% agencija u Zagrebu

Autor: Poslovni dnevnik , 26. kolovoz 2015. u 21:59
Foto: L. Stanzl/PIXSELL

Uzlet Zagreba kao turističke destinacije ne prate poslovne brojke, kažu u HGK.

Unatoč većem broju turista, više od 40 posto putničkih agencija s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije lani je poslovalo s gubitkom, upozoravaju iz strukovne skupine putničkih agencija pri Komori Zagreb. Ističu da je agencijski turizam stavljen u neravnopravan položaj, pa se, primjerice, putničkim agencijama PDV računa po stopi od 25 posto, a riječ je o  drugoj najvišoj poreznoj stopi u EU, odmah iza Mađarske, dok druge djelatnosti u turizmu imaju sniženu stopu od 13 posto.

 

540tisuća

turističkih dolazaka bilježi Zagreb do srpnja

"Unatoč višegodišnjem pozitivnom trendu turističkih dolazaka i noćenja te etabliranju Zagreba kao poželjne turističke destinacije, poslovanje turističkih agencija ne prati te trendove", rekao je Krešimir Opić iz Komore Zagreb. Naime, 324 poduzetnika u djelatnosti putničkih agencija i organizatora putovanja (turoperatora) s područja Zagreba i Zagrebačke županije lani su ostvarili 1,26 milijardi kuna ukupnih prihoda, što je povećanje od 3,1% u odnosu na godinu prije, uz udjel od 28% na razini te djelatnosti u RH, no na razini djelatnosti zabilježen je negativan konsolidirani financijski rezultat u iznosu od 40,36 milijuna kuna.

"Udio onih koji posluju s dobiti u ukupnom broju agencija s područja Komore Zagreb iznosi 58%, dok ih je 42% poslovalo s gubitkom", upozorava Opić. Lobitar će, najavljuju, za interese struke jer je, pod postojećim poreznim opterećenjem, gotovo svaka druga agencija lani poslovala s gubitkom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close