Sa 6,5 milijuna kuna sufinanciraju 200 solarnih sušnica duhana

Autor: Božica Babić , 07. travanj 2015. u 11:50
Virovitičko podravska županija ima oko tisuću većih proizvođača duhana/M. Sušenj/PIXSELL

Trošak energije s udjelom 30% najveći je teret proizvodnji duhana. Početkom svibnja ide javni poziv.

Oko 90 posto hrvatske proizvodnje duhana odvija se na poljima Virovitičko-podravske županije.

Kako ta poljoprivredna kultura od 2017. prema  kriterijima Europske komisije ostaje bez prava na izravne potpore, koje danas iznose oko dvije tisuće kuna po hektaru, odlučili su, otkriva župan Tomislav Tolušić, u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pokrenuti projekt kojim će proizvođače potaknuti da za sušenje duhana više ne koriste plin ili lož-ulje nego obnovljive toplinske izvore, konkretno solarnu energiju.

Rok 30. listopada 
Za vodstvo Fonda i njihovu ažurnu pripravnost da izdašno financijski podrže namjeru županije koja želi proizvođače duhana pravodobno pripremiti za održivu proizvodnju u budućnosti Tolušić ima samo pohvale. U ovoj godini predvidjeli su, kaže, uz potporu Fonda s 6,5 milijuna kuna sufinancirati postavljanje oko 200 solarnih sušnica na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Prema dogovorenom modelu, Fond će pokriti 80 posto troška ugradnje solarnih kolektora, dok će ostatak platiti sam vlasnik OPG-a.

 

Tolušić

Fond će pokriti 80% troška ugradnje kolektora, ostalo plaća OPG

Provedbu tog projekta koordinirat će županijska razvojna Agencija VIDRA, čiji ravnatelj Tomislav Petric očekuje velik interes jer u toj županiji imaju oko tisuću većih proizvođača duhana, a upravo je trošak energije s udjelom od 30 posto najveći teret toj proizvodnji. Početkom svibnja, najavljuje Petric, objavit će javni poziv, a krajnji rok za podnošenje zahtjeva bit će 30. listopada. Sušenje duhana, podsjeća ravnatelj VIDRA-e, u pravilu traje od polovice srpnja do kraja listopada. U tom razdoblju, pripremajući projekt, na području županije evidentirali su više od 696 sunčanih sati, što je potencijalno velika količina energije. Da bi se ta besplatna blagodat iskoristila, potrebno je instalirati solarnu opremu na postojeće sušnice duhana.

Ušteda energije
Svako gospodarstvo koje se odluči uključiti u projekt zapravo će, ističe Petric, višestruko profitirati. Osim što će smanjiti trošak energije kod sušenja duhana, čime će povećati svoju proizvodnu konkurentnost, istodobno na raspolaganju ima  dostatnu količinu tople vode za sanitarnu potrošnju tijekom cijele godine, kao i mogućnost grijanja stambenih kvadrata. Ne treba zaboraviti, dodaje, kako će s tim investiranjem profitirati i okoliš jer napuštanje plina i loživog ulja znatno smanjuje i emisiju štetnog CO2 u atmosferu. 

Solarna štedljivost

Povrat ulaganja za tri-četiri godine

Za sušenje dvije tone duhana, koristi li se kao energent plin, trošak je veći od 6300 kuna, a ako je riječ o lož-ulju, penje se na više od osam tisuća kuna, izračunali su u VIDRA-i. Investicija za solarnu opremu u sušnicu od 42 rama ukupno iznosi 16.923 kune, a za onu najveću od 150 rama potrebno je uložiti 38.122 kune. Povrat investicije moguć je, tvrde, u roku od tri do četiri godine. Uvjet za dobivanje potpore dvogodišnji je ugovor o zajamčenom otkupu, što će većina vjerojatno ispuniti. Najveći otkupljivač, naime, tvrtka Hrvatski duhani u ožujku je kooperantima ponudila ugovor na četiri godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close