S 26 godina pokrenuo savjetodavnu tvrtku za poljoprivrednike

Autor: Poslovni.hr , 12. veljača 2013. u 11:20
Mato Mrkalj (Foto: Privatni album)

U rubrici ‘Moja ideja’ predstavljamo tvrtku Igman iz Slavonskog broda, koja se u prvom redu bavi savjetovanjem i izradom projekata za fondove EU, a orijentirana je većinom na poljoprivrednike.

Mato Mrkalj ima 26 godina, živi u Slavonskom Brodu, a nedavno je pokrenuo tvrtku IGMAN d.o.o. Tvrtka se u prvom redu bavi savjetovanjem i izradom projekata za fondove EU, a orijentirana je većinom na poljoprivrednike u cijeloj Hrvatskoj. Tvrtka je registrirana u listopadu 2012. i u 100-postotnom je vlasništvu Mate Mrkalja.

"Najveću prepreku pri pokretanju biznisa predstavljala mi je činjenica da se želim baviti sa problemima poljoprivrednika. Svi poznanici i prijatelji i danas smatraju da ću teško doprijeti do njih i njihovog načina razmišljanja, ali smatram da sam na dobrom putu i to mi se iz dana u dan pokazuje istinitim", kazao nam je mladi poduzetnik.

Među ostalim se osvrnuo na pozitivne i negativne strane pokretanja biznisa u vrijeme krize. "Kriza za mene predstavlja poslovnu priliku jer u krizi i oni najsigurniji trebaju pomoć. Negativna strana je uvjeriti klijente da im baš sada treba savjet i poslovno planiranje i da to nije besplatno", kaže Mato. Pitali smo ga i što smatra pozitivnim primjerom poduzetništva u praksi. "Po meni su dečki iz Farmerona zaslužili i više pozornosti nego što im se daje, a da ne pričam da je sustav poticanja poduzetništva trebao puno ranije prepoznati taj projekt i lansirati ga na globalno tržište", ističe.

Tvrtka uzor

Pritom se nadovezao i na svoje tvrtke uzore. "Iako jako malo poznata kod nas, tvrtka Cargill iz SAD-a mi je veliki uzor i smatram da će prije ili kasnije ona doći i na naše prostore. Zapošljavaju 142.000 osoba u 65 zemalja svijeta i izvrstan su primjer kako se od proizvodnje hrane može jako dobro živjeti, ali nije dovoljno samo posijati, potrebno je puno puno više. Svima koji se misle ozbiljnije baviti proizvodnjom hrane, preporučio bih da pročitaju malo više o ovom poduzeću i onda će shvatiti kako izgleda jedan kvalitetan proces proizvodnje koji omogućava optimalnu proizvodnju i stabilne prihode tokom cijele godine", kaže Mato Mrkalj.

Ovaj poduzetnik iz Slavonskog Broda opisao nam je i što smatra svojim najvećim uspjehom: "Uz puno truda i strpljenja sa domaćom administracijom uspio sam sa jednim klijentom organizirati izvoz njegove godišnje proizvodnje uljarica bez ikakvog posrednika ili prekupca. Novac je bio uplaćen odmah, a roba je završila u Njemačkoj kod proizvođača biodizela".

Inače, ciljana 'publika' su mu prvenstveno poljoprivrednici i mali poduzetnici koji imaju određenih problema sa plasmanom svojih roba ili su problemi financijsko-poslovne prilike. "Skromno sam ulagao u marketing putem klasičnih medija, ali smatram da je najbolja reklama dobro odrađen posao", dodaje. Zanimalo nas je i što smatra idealnom zemljom za pokretanje biznisa. "Iako sam jedan period života proveo u Njemačkoj na školovanju, mislim da je najbolja zemlja za pokretanje biznisa SAD. Upravo iz razloga što je to zemlja sa bezbroj prilika i svaki čovjekov trud će kad tad biti nagrađen. Sirovi kapitalizam u svom najboljem obliku", kaže Mrkalj.

Mladi poduzetnik smatra i kako je idealan zaposlenik osoba koja misli „izvan kutije“ i koja ne odustaje dok ne nađe rješenje problema sa kojim se suočava. Po njemu, jedina kvaliteta koja je važna mora biti iskrenost. Kaže i kako si trenutno  ne može priuštiti dodatne zaposlenike, ali smatra da će nakon 01.07. biti puno više posla i da će tada biti prilike za zapošljavanje.

Tri brzopetna pitanja

Imate li kakvih 'recepata' za ostale koji pokušavaju pokrenuti biznis?
Vjerujte u svoje ideje. Ništa nije nemoguće. Jednom kad krenete vucite naprijed, a oni koji trebaju biti uz vas će već nekako naći svoj put do vas.

Da danas pokrećem startup sigurno ne bih…

Vjerovao baš svima iz svoje okoline. Većina ljudi želi da uspiješ, ali ima i onih koji bi uživali da propadneš.

Najbolji poslovni savjet koji sam dobio: 

Čovjek treba biti uporan i strpljiv. Nije sramota pasti, nego je sramota ostati ležati.

Komentari (1)
Pogledajte sve

moram komentirati svakodnevno predstavljanje (reklamiranje) ovakvih nazovi poduzetnika i sličnih firmi sa cca jednim do dva zaposlena, koje imaju svrhu pobrati lovicu iz EU fondova i naivnih seljaka. Kada ćete predstaviti, tj. pronaći nekoga tko je pokrenuo kakvu proizvodnu firmu orjentiranu na izvoz te k tome zaposlio za početak barem 20-ak ljudi.

New Report

Close