RWE se povukao iz TE Plomin

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. svibanj 2015. u 15:23
Foto: Hina

Iz HEP-a ističu kako obje strane, zadovoljne dosadašnjom suradnjom.

Nakon gotovo 20-godišnje suradnje na izgradnji i pogonu termoelektrane Plomin 2, njemački energetski div RWE Energie okončao je 28. svibnja stratešku suradnju s Hrvatskom elektroprivredom (HEP) u tvrtki TE Plomin d.o.o., izvijestili su u četvrtak iz HEP-a.

S današnjim je datumom, pojašnjavaju, istekao ugovor koji su dvije strane sklopile po BOT modelu (Build-Own-Transfer) 1996. godine i time termoelektrana Plomin 2 prelazi u stopostotno vlasništvo HEP-a.

Ralf Blomberg, dosadašnji član Uprave TE Plomin d.o.o. i predstavnik RWE-a tim je povodom kazao kako su u RWE-u zadovoljni suradnjom s HEP-om tijekom čitavog razdoblja izgradnje i upravljanja termoelektranom te je zaključio kako iz tog projekta izlaze nakon što su zadovoljeni svi okolišni, tehnički i pravni uvjete te da HEP-u predaju objekt koji može samostalno eksploatirati idućih 25 godina.

No iz HEP-a ističu kako obje strane, zadovoljne dosadašnjom suradnjom, planiraju uskoro pokrenuti novu zajedničku joint venture kompaniju.

Poslovne aktivnosti nove joint venture kompanije u suvlasništvu HEP-a i RWE-a bit će usklađene s razvojem energetskih sustava u regiji, pri čemu će uloga RWE-a biti prije svega u pružanju strateškog savjetovanja na području proizvodnje energije, zahvaljujući bogatom iskustvu RWE grupe diljem Europe, navode iz HEP-a.

Gradnja termoelektrane Plomin 2 započela je 1980-ih godina, ali se radovi nisu odvijali planiranim tempom te je gradnja izbijanjem rata, početkom 90-ih posve prekinuta. Hrvatska je Vlada donijela odluku da se elektrana dovrši u suradnji sa strateškim partnerom te su HEP i RWE Energie iz Essena 1996. godine sklopili ugovor o partnerstvu na projektu izgradnje termoelektrane Plomin 2.

Osnovano je joint venture poduzeće TE Plomin d.o.o., za završetak gradnje i eksploataciju TE Plomin 2, u kojem su obje kompanije imale po 50 posto udjela, s pravom zajedničkog upravljanja postrojenjem do 2015. godine. Ukupna investicija u TE Plomin 2 bila je vrijedna oko 300 milijuna eura, termoelektrana je dovršena 1999. godine, a puštena je u pogon 2000. godine.

"Elektrana je od puštanja u rad bila okosnica proizvodnje bazne električne energije u Hrvatskoj. Postiže iznimno velik broj dana radnog pogona, čime daje znatan doprinos sigurnosti opskrbe električnom energijom u Hrvatskoj. Izgradnjom TE Plomin 2 znatno se smanjilo onečišćenje okoliša, budući da je i termoelektrana Plomin 1 priključena na 340 metara visok dimnjak koji je izgrađen za potrebe Plomina 2. Elektrostatski filtri, odsumporavanje dimnih plinova te postrojenje za DeNOx, koje će početi raditi 2018. godine, omogućavaju rad uz zadovoljavanje visokih standarda zaštite okoliša, u skladu s normama Europske unije", zaključuju iz HEP-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close