Ruskim špekulantima Agrokorove obveznice ‘nova igra u gradu’

Autor: Poslovni.hr/H , 14. travanj 2017. u 13:09
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Rusiji lokalni investitori i imućni građani očekuju da će na ‘posrnulim’ obveznicama Agrokora moći ostvariti kroz neko vrijeme veće povrate na uloženo, čime globalnu potragu za većim prinosima dovode do ekstrema, analizira Bloomberg.

U uvjetima kada se njima trguje po cijeni od približno trećine njihove nominalne vrijednosti, obveznice Agrokora iskazane u eurima zanimljiv su 'prijedlog' špekulantima, kazao je Maksim Kuvšinov, čelnik odjela dužničkih instrumenata u ruskoj banci Derzhava Bank.

Evgenij Pundrovski iz UFG Wealth Managementa, pak, kladi se da će im se cijena kroz neko vrijeme udvostručiti.

Hrvatski konglomerat hrva se s golemim teretom dugova koji su ga doveli na sam rub stečaja i pritisnuli cijenu njegovih obveznica na rekordno niske razine. S obzirom da je među njegovim najvećim kreditorima vodeća ruska banka, Agrokor je dugo na radaru lokalnih investitora koji traže korporativne obveznice s većim prinosima.

"Agrokor je 'nova igra u gradu' za ruske ulagače", kazao je Aleksej Gren, analitičar u tvrkti Exotix u Londonu, koji je nedavno promijenio preporuke za Agrokor s 'kupuj' na 'prodaj'. U Rusiji nema, kaže, sličnih špekulativnih prilika i sve je relativno skupo. 

Ruske korporativne obveznice nominirane u 'čvrstim' valutama nose prosječan prinos od 3,73 posto, što je unutar 16 baznih poena u odnosu na rekordno niske razine zabilježene 27. veljače, pokazuju indeksi Bank of America Merrill Lyncha. Sankcije SAD-a i Europske unije onemogućile su nekim od najvećih kompanija još od 2014. da izdaju nove obveznice, stoga su ruski investitori u potrazi na ulagačkim prilikama.

Kuvšinov iz Derzhava Banka se kladi da ulagači neće trebati prihvatiti smanjivanje vrijednosti duga Agrokora po obveznicama (haircut) veći od 30 posto u sklopu restrukturiranja. On je kupio milijun eura Agrokorovih obveznica koje dospijevaju 2020. godine za manje od 40 centa za euro.

"U super-optimističnom scenariju mogu zamisliti postizanje cijene (pri prodaji) od 80 posto nominalne vrijednosti, ako restrukturiranje ne bude surovo", kazao je.

Agrokorove obveznice iskazane u eurima s rokom dospijeća 2019. godine potonule su na niskih 27,2 centa za euro 10. travnja, nakon čega su se u tri dana popele na 36,5 centa.

Nakon kupnje hrvatskih državnih obveznica koje su padale zbog nagomilanih Agrokorovih problema s dugovima, Pundrovski iz UFG Wealth Managementa kupio je Agrokorove obveznice zbog glasina da ruski zajmodavci neće inzistirati na stečaju kompanije i da će restrukturirati dug. "To je špekulativna zamisao na vrlo kratki rok. Čekamo da obveznice narastu na 60 posto (nominalne vrijednosti) i izvući ćemo profit".

Komentari (5)
Pogledajte sve

Kao što sam i ranije komentirao,bačuške su na velika vrata,bez tenkova,okupirali Lijepu našu.
Hvala vam nedohebani političari koji ste Tozi dozvolili da uzima od sperbanke kredite,a bačuške su ih velikodušno davali,jer su znali unaprijed da će ga putem tih istih kredita koje na koncu neće moći vratiti,
uhvatiti cjelokupnu državu za jajca.Tako se i desilo.Iz bačuškinih mafijaških ralja se još nitko nije izvukao iz njihovoga prljavo-krvavog novca.Jako sam antiprotivan što država rješava Tozin privatni problem.
“Kako je posijao,neka tako sada i žanje”!

Normalno mi je da se stvari riješe, na način da se LEDO, JAMMNICA I ZVIJEZDA prodaju po punoj cijeni,
a koliko pratim itekako ima interesanata, pogotovo za LEDO.
P.S. Kupio sam 10kom LEDO-R-A na cca 2800 i ovo nije nagovor na ništa.
Vjerujem u rast minimalno do 4.200kn iako mi realni target djeluje 6.200kn.

Kupnja Agrokorovih dionica je Ruski rulet,rizično i opasno.
Tko voli nek izvoli!

Ja se već dva dana premišljam,da li da idem u banku podignuti kredit,i da skupim kešovine što imam,pa da zaigram na ledo i belje,pa šta bude da bude,pukovnik ili pokojnik…Instinkt mi govori da će tu biti dobra dobit,i to ne tako daleko u budućnost,a opet,ako krene u neželjenom pravcu,u velikom sam problemu…Netko nešto zna,i mahnito kupuje ovih dana…

New Report

Close