Ruske tvrtke odbile nas zbog Ukrajine

Autor: Marija Brnić , 28. studeni 2016. u 22:00
Anwar Azimov, veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj/Boris Ščitar/PIXSELL

Zahlađenje odnosa.

Na meti "strelica" koje iz Rusije stižu nakon nedavnog posjeta premijera Andreja Plenkovića i njegove poruke da će Hrvatska prenijeti Ukrajini vlastita iskustva mirne reintegracije okupiranih područja, našli su se i gospodarski odnosi dvije zemlje.

U intervjuu za N1 ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov istaknuo je kako je zbog osjetljivih odnosa otkazan i hrvatsko-ruski gospodarski forum. "Ruski poduzetnici su vrlo patriotični. Oni nisu suglasni s režimom sankcija. Oni nisu suglasni da Hrvatska podržava te sankcije. Zbog toga ruski poduzetnici nisu bili zainteresirani doći u Hrvatsku. Hrvatsko-ruski gospodarski forum zato se nije dogodio", kazao je Azimov. Kako se iz Hrvatske gospodarske komore doznaje, radi se o forumu koji se prvotno pripremalo održati u Zagrebu tijekom studenoga, no dogovoreno je još prije mjesec dana da se termin odgodi za početak iduće godine.

Skup je, poručuju iz HGK, odgođen tjednima prije nego je došlo do zatezanja odnosa na diplomatskoj razini zbog Ukrajine. Točnije, iz Komore navode da su još koncem listopada su s Trgovinskom komorom Ruske Federacije utvrdili da će tražiti pogodniji datum za održavanje foruma, za koji je inače interes iz Hrvatske bilo iskazalo 140 tvrtki. HGK podsjeća na tradicionalno dobre odnose ruskih i hrvatskih gospodarstvenika, te da je unatoč sankcijama još prije godinu i pol organizirala veliki posjet hrvatskih tvrtki Moskvi, u kojoj Komora, inače, ima jedno od svoja dva inozemna predstavništva. 

Komentirajte prvi

New Report

Close