Rusima Hrvatska kao ‘most’ za dostavu plina u BiH?

Autor: Darko Bičak , 23. listopad 2017. u 14:57
Ruski čelnik sastao se s hrvatskom kolegicom

Hrvatska je plinificirana na gotovo 95 posto svojeg teritorija, a ostatak zemlje od Splita do Dubrovnika će se plinificirati s realizacijom projekta Jadransko-jonskog plinovoda.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je, na neslužbenom druženju sa studentima iz cijelog svijeta u Sočiju, kazao da je s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović razgovarao i o namjeri Rusije da se uključi u izgradnju plinovoda u Hrvatskoj. Kako se radi o neslužbenoj izjavi, teško je procijeniti na što je ruski predsjednik točno mislio.

Naime, hrvatska je plinificirana na gotovo 95 posto svojeg teritorija, a ostatak zemlje od Splita do Dubrovnika će se plinificirati s realizacijom projekta Jadransko-jonskog plinovoda koji bi trebao zaživjeti u narednih 10-ak godina. Procjenjuje se da Rusija najveći utjecaj na kvalitetu zraka u Hrvatskoj ima preko Zarubežnjeftove rafinerije nafte u Bosanskom Brodu koja ispušta velike emisije štetnih plinova, a zbog čega najviše trpe stanovnici Slavonskog Broda. Vlada RH je prihvatila protokol prema kojem bi se ta rafinerija spojila na plinski sustav Hrvatske te se očekuje da bi se plin za pogon rafinerije dopremio prenamjenom sadašnjeg produktovoda Slobodnica-Brod u izravni plinovod.

Hrvatske tvrtke iz plinskog biznisa koje smo kontaktirali za komentar ove Putinove najave uglavnom nisu željele komentirati spekulacije, upozoravajući da se, s obzirom na neslužbeni karakter izvora, možda radi o pogrešnom prijevodu i nečem izvučenom iz konteksta. Na tom tragu su bili i u Plinacrou, koji upravlja hrvatskim plinovodnim sustavom, a gdje neslužbeno kažu da ne vide gdje bi se to Rusi mogli uključiti.     

Komentirajte prvi

New Report

Close