Rusi pismom bankama miniraju roll-up kredit

Autor: Jadranka Dozan , 28. lipanj 2017. u 22:01
Nakon najavljenih tužbi pokušavaju utjecati na druge kreditore Agrokora/ Ivo Čagalj/PIXSELL

Sberbank je pismo poslao financijskim institucijama koje su u igri za finalizaciju već odobrenog aranžmana.

Ruski Sberbank, pojedinačno uvjerljivo najveći vjerovnik Agrokora, već je u više navrata jasno dao do znanja da se (kao i druga ruska banka, VTB) protivi načinu financiranja koncerna u postupku izvanredne uprave.

Jasnije protivljenje od nedavnog pokušaja da se zabrana novih financijskih aranžmana prema takozvanom roll up modelu (s drugim vjerovnicima-kreditorima) ishodi putem zahtjeva zagrebačkom Trgovačkom sudu teško da je uopće moguće. No, Sberbank je ipak odlučio odaslati još jedno upozorenje. Kako neslužbeno saznajemo iz bankarskih krugova, prije dva-tri dana složio je pismo koje je ovaj put uputio (i) kreditorima. Točnije, financijskim institucijama koje su u igri za finalizaciju roll-up aranžmana vrijednog 480 milijuna eura (uključujući i 80 mil. eura travanjskog kredita domaćih banaka) kojega je privremeno vjerovničko vijeće odobrilo prije tri tjedna. U trenutku kad je razaslano Sberbankovo pismo Zagrebačka banka je kao aranžer financiranja za domaće tržište već nekoliko dana bila u propitivanju interesa potencijalnih lokalnih kreditora za sudjelovanje u završnom financiranju.

Ruska banka ponovila je svoje obrazloženje da je model prema kojem se za svaku kunu novog kredita potencijalnim kreditorima odobrava i prelazak jedne kune starog kredita u senioritet tj. prednost namirenja protivan lex Agrokoru, zbog čega su već nagovijestili i tužbu. U svom su dopisu kreditore de facto su pozvali da preispitaju tj. odustanu od sudjelovanja u toj operaciji. Premda u dopisu ističu kako zbog vremenskih ograničenja sami nisu detaljno proučili Kazneni zakon, pozvali su i banke kreditore da se time pozabave te prouče potencijalne obveze koje bi mogle proizaći iz participiranja u takvu aranžmanu. Hoće li pismo ruske banke na bilo koji način utjecati na skoro zaključenje ugovora o aranžmanu dio kojega je već realiziran (100 milijuna eura na račun koncerna već je stiglo od američkog fonda Knighthead Capital Management), teško je reći.

 

170 milijuna

eura kvota predviđena za ruske i zapadne banke

A nitko od aktera te priče nije raspoložen za komentiranje trenutne situacije i očitih napetosti. Iz Sberbanka se nisu očitovali na naš upit o tome što su konkretno željeli postići tim pismom (budući da slična upozorenja već iznosili) te znači li to pismo i da je potpuno isključena mogućnost njihova povratka u klub kreditora i da trenutno nema nikakve komunikacije s izvanrednom upravom Agrokora.  Izvanredna uprava na čelu s povjerenikom Antom Ramljakom sve vrijeme ponavlja kako su im vrata otvorena kao i svima drugima. Prema ključu alokacije spomenutog aranžmana prema skupinama vjerovnika s različitim statusom (ne)osiguranosti duga, za ruske i zapadne banke bila predviđena kvota od 170 milijuna eura. Međutim, ako je suditi prema Sberbankovu pismu i porukama koje se njime šalju, čini se da je oni ipak ne namjeravaju iskoristiti.

O tijeku dogovora oko kredita suzdržavaju se ovih dana i u izvanrednoj upravi Agrokora, pa su s tim u vezi koliko-toliko izvjesne tek neke tehničke pojedinosti. Jedna od njih je npr. da bi kreditori odluku o sudjelovanju trebali donijeti do petka. Ne iskoriste li ruske i zapadne banke predviđenu kvotu kreditiranja prema roll-up modelu, nema sumnje da će to Knighthead Capital fond kao predstavnik imatelja obveznica (mahom kupljenih na tržištu uz golemi diskont) dočekati u niskom startu i iskoristi priliku za duplo veću participaciju u roll-up financiranju, a onda i zaradu. Mnogi će financijaši reći kako je evidentno da će upravo fondovi poput Knighthead CM-a koji igraju na obveznice posrnulih kompanija ispasti i najveći dobitnici krize Agrokora.

Za razliku od njih, kojima ide u prilog narušavanje jednakosti postojećih vjerovnika koje je svojstveno roll-up modelu, za dvije ruske i četiri zapadne banke koje su financijski pratile koncern on je izvor frustracija jer im osigurava tek mali dio vrijednosti njihovih potraživanja. No, tu je očito važno i pitanje je li u situaciji kad je poljuljanoj kompaniji nužno osigurati svježu likvidnost, poduplavanje senioriteta imalo alternativu?

Prilikom dogovaranja prve tranše injekcije likvidnosti, u travnju, prednost naplate bila je predviđena samo za iznos novog financiranja i proširenje senioriteta i na isti iznos postojećeg potraživanja tada još nije bilo u igri, ali ruske banke i tada su odbile sudjelovati u financiranju. Tada se nisu mirile s tim što njihovu kreditu iz ožujka, prije lex Agrokora, nije dodijeljen status prednosti naplate, tj. najstarije tražbine. U igri velikih brojki u kojoj su neizbježni gubitnici, međutim, treba inzistirati barem na maksimalnoj transparentnosti. A tu se, čini se, ipak može i mora više, pogotovo zbog neizbježnih tužbi.  

Komentirajte prvi

New Report

Close