‘Rusi nam uzeli Južni tok i zbog Plomina C, nervirati smo ih počeli još 2007.’

Autor: Poslovni.hr , 14. studeni 2012. u 16:16
Epa

Jedan od glavnih razloga zbog kojih je Hrvatska izgubila Južni tok, jest i odlučna namjera ove Vlade da izgradi Plomin C na ugljen, a ne na plin.

Jedan od glavnih razloga zbog kojih je Hrvatska izgubila magistralni, glavni vod plinovoda Južni tok, jest i odlučna namjera ove Vlade da izgradi Plomin C na ugljen, a ne na plin – može se čuti u neovisnim energetskim krugovima, piše Novi list.

Treći, novi  blok Plomina C na ugljen, kažu im sugovornici – energetičari uz uvjet anonimnosti, kap je koja je prelila rusku čašu, i presudila da glavni plinovod Južnog toka neće kroz Hrvatsku. Hrvatska potrošnja plina za Rusiju je tek mali dio njihovog ukupnog izvoza plina, no potenciranje gradnje LNG-a na Krku i odlazak hrvatske delegacije u Katar, plus Plomin C na ugljen, bili su dovoljni da Rusi konačno presude, piš elist.

"Razapeti između zahtjeva EU-a i vlastitih želja i potreba, Ruse smo nervirati počeli, međutim, i puno prije Plomina. Točnije, 2007. godine, kad je Ivo Sanader odbio čak i razmotriti, pa makar i kurtoazno odgovoriti Vladimiru Putinu na poziv na konkretnije razgovore o Južnom toku, moguće i zato što se nije htio zamjeriti Uniji", dodaje su u tekstu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close