Rusi bi uložili milijarde eura, ali država mora pokazati da ih želi

Autor: Darko Bičak , 01. srpanj 2019. u 22:00
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Velike su prilike za ulazak ruskog kapitala u Hrvatsku, razmjena raste 132 posto.

Iako je još daleko od brojki otprije 10-ak godina, trgovinska razmjena Hrvatske i Rusije postojano raste, a samo u prva dva mjeseca ove godine bilježi rast od čak 132 posto na 99 milijuna dolara, rečeno je na gospodarskom forumu Zagreb – Moskva održanom jučer u organizaciji HGK u Zagrebu, a u sklopu Dana Moskve u Hrvatskoj. Anvar Azimov, veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj, istaknuo je da postoje velike prilike za ruske investicije u Hrvatskoj, no da treba stvoriti preduvjete za to s hrvatske strane.

“Rusija je u Hrvatsku spremna uložiti nekoliko milijardi eura, ali Hrvatska mora pokazati interes za ta ulaganja. Trgovina i gospodarstvo nam šepaju. Kao veleposlanik nisam zadovoljan time. Isto tako, nisam zadovoljan ni što ruski biznis nije prepoznao priliku koja mu se u Hrvatskoj pruža. O kakvim razmjerima se radi, govori i činjenica da samo Moskva ima godišnji proračun od 40 milijardi eura”, kazao je Azimov.

 

Dvije tvornice AD Plastika u Rusiji

AD Plastik Grupa je zadnjih godina možda i najznačajnija hrvatska tvrtka u Rusiji, a koja na tom tržištu posluje skoro 25 godina. Kako je pojasnio Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastika, oni u Rusiji imaju dvije tvornice koje proizvode automobilske komponente samo za to tržište i taj im se model pokazao vrlo uspješnim. “Poslovanje u Rusiji uspjeli smo održati i za vrijeme velike gospodarske krize, a tržište se sada stabiliziralo i imamo jako dobre najave potencijalnih poslova”, kaže Došen.

Službena statistika govori da je dosad Rusija u Hrvatsku uložila 411 milijuna, a u obrnutom smjeru je otišlo 100 milijuna eura. Luka Burilović, predsjednik HGK, zadovoljan je gospodarskom suradnjom zemalja, no upozorava da ona nije na razini na kojoj je bila do 2014. kad su uvedene sankcije Rusiji. “Unazad 2-3 godine imamo kontinuitet rasta te su stabilizirani gospodarski odnosi. Polako se vraćamo na razinu prije 2014. Nama je rusko tržište tradicionalno poznato i sklono, naše su tvrtke tamo dugi niz godina, samo u Moskvi imamo registrirano 20 hrvatskih tvrtki”, rekao je Burilović.

Hrvatsku je lani posjetilo nešto više od 122 tisuće ruskih turista, što je 3% više u odnosu na godinu prije, no istovremeno je zabilježen pad noćenja od dva posto.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nebuloze planske ekonomije u kojoj ‘investitore’ tobože zastupa veleposlanik, a glavni ‘uvjet’ je da s druge strane postoji interes ne biznismena ili tržišta, nego političara?! Drugim riječima, još jedan inkubator korupcije i promašenih, tržišno neprofitabilnih projekata koje poslije treba stalno sanirati novcem poreznih obveznika, iz političkih razloga.

New Report

Close