Rušenjem zida u Branimirovoj, ulična umjetnost Zagreba nepovratno je oštećena

Autor: Poslovni.hr , 30. svibanj 2015. u 11:14
Foto: Davor Višnjić / Pixsell

S vremenom je postao dio zagrebačke duše u kojoj sada postoji praznina mnogo veća nego što je ta rupa u zidu.

Ulična umjetnost Zagreba i Hrvatske  činom rušenja dijela zida u Branimirovoj nepovratno je oštećena. Iako su o tome postojale najave iz HŽ-a, ovo rušenje šokiralo je zagrepčane i šteta je za mnogobrojne turiste koji cijene urbanu kulturu i street art. Na njegovom mjestu sada se nalaze jumbo plakati.

"Smatram da je zid trebalo sačuvati, s vremenom je postao dio zagrebačke duše u kojoj sada postoji praznina mnogo veća nego što je ta rupa u zidu. Želim vjerovati da opravdanje za rušenje nisu jumbo plakati, nego realni sigurnosni razlozi koji se drugačije nisu mogli otkloniti. Želim čuti razlog za opravdanost rušenja i nadam se da je dobar." izjavio je predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić o ovoj prostorno maloj, ali za zagrebačku urbanu umjetnost i identitet bitnoj, lošoj i velikoj promjeni.

Dodao je da kako "u takvim situacijama treba pronaći snagu i iznjedriti nove ideje kako bi unatoč izgubljenom dodatno ojačali i obnovili zagrebački urbani identitet."

Bernardić je predložio da se zagrebačkim grafiterima pronađe i osigura novi prostor za stvaranje što bi "možda i podiglo i osvježilo neki zasada sivi i bezlični dio Zagreba."

Na upit ima li ideju koji bi to prostor mogao biti, predsjednik zagrebačkog SDP-a Bernardić odgovorio je: "Bilo bi dobro kada bi što veći broj građana poslao svoj prijedlog, zajedno imamo više očiju i ideja nego ja kao pojedinac. Ipak, pada mi na pamet dio ispod Mosta mladosti, kod Bundeka. Mogao bi se urediti, ocrtati, malo rasvijetliti i postati okupljalište alternativaca, zaljubljenika u street art i turista u potrazi za prilikom za fotografiranje."

Komentirajte prvi

New Report

Close