Runje pokreće startup za umjetnu inteligenciju

Autor: Bernard Ivezić , 05. listopad 2017. u 13:59
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Platforma se već u tajnosti testira u bankama i telekomima u Hrvatskoj.

Davor Runje odlučio je da s hrvatskom startup scenom više neće koketirati kao dobri duh iz sjene već, kako doznaje Poslovni dnevnik, razvija vlastiti startup s kojim će pred reflektore na globalno tržište. Njegov Converging.ai pandan je Freelancer.com-a za poslove iz područja umjetne inteligencije. Riječ je o prvoj platformi za umjetnu inteligenciju na svijetu koja omogućuje outsourcing takvih poslova na siguran način.

Iako je tek registrirao domenu, te još nema web stranicu, njegova platforma u tajnosti se testira u bankama i telekomima u Hrvatskoj. Jedina referenca koju je u ovom trenutku javno otkrio jedan je od najuspješnijih hrvatskih startupa Repsly, koji je razvio CRM za terenske radnike, nedavno primio novu investiciju od 1,6 milijuna dolara i ove godine raste prema prihodu od 5 milijuna dolara. Runje se cijelo proteklo desetljeće profilirao kao stručnjak za digitalni marketing. Njegova agencija DRAP jedna od najpoznatijih u toj branši u RH. No, od početka ove godine na najpoznatijem online učilištu na svijetu, Courseri, bacio se na studiranje strojnog učenja. Umjesto dosadašnjih marketinških uspjeha sada u prvi plan ističe da je završio prestižnu zagrebačku prirodoslovnu gimnaziju MIOC te diplomirao na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER). Runje je k tome s najpoznatijim hrvatskim programerom Tomislavom Uzelcem, kojem tepaju da je otac WinAmpa, zajedno radio na razvoju AMP MP3 algoritma. Usto, s Urškom Sršen i Sandrom Murom pomogao je lansirati Bellabeat.     

Za globalno širenje treba im ulaganje od milijun eura     

Davor Runje kaže da platformu Converging.ai planiraju javnosti otvoriti do kraja godine. “Troškove izrade prototipa platforme i proof-of-concept pilota smo financirali sami, a računamo da će nam za skaliranje platforme biti potrebna investicija od milijun eura”, kaže Runje.

Dodaje da su svoj proizvod u rujnu prezentirali akceleratorima i inkubatorima u Milanu i Amsterdamu.

“Primarni cilj tih razgovora nije investicija, već pristup potencijalnim klijentima koji u startupovima vide način za inovaciju svojeg poslovanja. Također, razgovaramo s akademskim institucijama kao potencijalnim partnerima”, kaže Runje.

Do Converging.ai-ja, pojašnjava, došli su u nekoliko koraka. U okviru DRAP-a nastala je posebna jedinica DRAP.ai koja se bavi projektima umjetne inteligencije. Tako su razvili uslugu kafanabot.me koja korištenjem umjetne inteligencije, odnosno 1500 umjetnih neurona (naspram 80 milijardi koliko ih ima čovjek) sama generira stihove kavanskih pjesama ili u žargonu – cajki. “Ljudi jako pozitivno reagiraju na ovu razbibrigu i dosad je generirano na tisuće stihova”, kaže Runje.

 

1500 umjetnih neurona

koristi umjetna inteligencija koja pokreće kafanabot

Uz zabavne projekte u području umjetne inteligencije, počeli su raditi i one ozbiljne, za velike kompanije. No, tu su naišli na niz problema. Runje navodi da su odmah naišli na dva velika problema. “Google, Facebook, Apple, Amazon i drugi veliki igrači pokupovali sve stručnjake koji se bave strojnim učenjem, od računaraca, preko matematičara i fizičara nadalje”, kaže Runje. To im je otvorilo priliku da rade, ali to je pokazalo i da bi s više stručnjaka mogli raditi više posla, a stručnjaka nema. Drugi problem na koji su naišli je strah kompanija kad dođe do njihovih podataka.

“Poslovni podaci toliko su kritični da smo se u praksi najveći dio vremena bavili pravnim pitanjima da dobijemo pristup podacima”, kaže Runje.

U praksi, vanjski stručnjaci na pristup čekaju mjesecima i zatim mogu raditi isključivo ako se presele u podrum kompanije i cijeli posao obave tamo. Converging.ai koristi Ethereum, odnosno blockchain, te big datu da taj postupak učini instantnim, ali i sigurnim za kompanije. One interno instalirao jednu aplikaciju koja analizira podatke. Samo rezultat te analize šalje stručnjacima izvan kompanije, a oni nazad vračaju gotov AI model.

“Naša platforma omogućava stručnjacima da se nadmeću za rješavanje problema i stručnjak s najvećim statusom dobiva priliku da ga prvi riješi”, kaže Runje.

U novi posao Runje je ušao s bivšom glavnom marketingašicom Poslovnog dnevnika i Jutarnjeg lista Hajdi Ćenan. O ostatku tima zasad ne govori. Navodi da su usmjereni na razvoj ekosustava za novi startup i lokalno. U Zagrebu je Runje pokrenuo konferenciju o umjetnoj inteligenciji AI2Future, za koju se upravo priprema, a u HUB385 održao višemjesečni kolegij iz “Uvoda u duboko učenje – primjene dubokih neuronskih mreža”.

Komentirajte prvi

New Report

Close