Rumunji srezali PDV, drugi dirali stope za hranu, struju, smještaj

Autor: Jadranka Dozan , 18. siječanj 2016. u 22:01
Nova vlada u Poljskoj početak godine obilježila je inicijativom uvođenja poreza na imovinu financijskih institucija, ali i kaznom S&P-a kroz niži rejting/Thinkstock

Porezni zahvati, čini se, neće brzo doći na red nove Vlade, pa bi glavna porezna novost 2016. mogla biti početak primjene oporezivanja kapitalne dobiti.

Iako uoči svakih parlamentarnih izbora stranke mahom igraju i na kartu zahvata u poreznom sustavu, a protekli izbori u tom pogledu nisu bili iznimka, čini se da novoj Vladi to neće baš brzo doći na red. Izlistavajući glavna područja promjena mandatar Tihomir Orešković tek je načelno i kao smjer, bez rokova, naveo daljnje poreznog rasterećenja rada (dohodaka) te uvođenje poreza na nekretnine i pojednostavljivanja u sustavu plaćanja poreza.

Obećanja o smanjenju opće stope PDV-a u HDZ-u su već uoči izbora vezali uz "stvaranje pretpostavki" za njezino spuštanje u drugom dijelu mandata, odnosno do kraja mandata. To znači da je spuštanje PDV-a na ciljanih 23, a potom i na 20 posto ne samo na dugom štapu, nego i neizvjesno. Ostaje vidjeti hoće li već pri izradi prvoga proračuna nove Vlade biti vremena i mjesta i za neke manje zahvate koje su najavljivali iz Domoljubne koalicije, poput smanjenja PDV-a na dječju hranu na pet posto. Sve u svemu, glavna porezna novost 2016. mogao bi biti početak primjene ranije reguliranog oporezivanja kapitalne dobiti. Za razliku od Hrvatske, nova vlada u Poljskoj početak godine i mandata obilježila je inicijativom uvođenja poreza na imovinu financijskih institucija, s namjerom da se taj novac usmjeri u socijalne svrhe (za djecu). Međutim, u cjelini se prvi potezi tamošnje vlade na čelu sa strankom Pravo i pravda investitorima ne sviđaju.

 

13posto

PDV-a od travnja će biti na hotelski smještaj u Austriji

Uz obrazloženje da "narušavaju neovisnost ključnih institucija", rejting agencija S&P je krajem prošlog tjedna snizila rejting Pojskoj (s A- na BBB+, i to uz negativne izglede). Tržišta su odreagirala dizanjem premije rizika, tj. padom cijena državnih obveznica. Cijena nedavnog 10-godišnjeg izdanja pala je u ponedjeljak na 95,50 posto, sa 99,61 tjedan dana prijem, odnosno sa  97,95 u petak.  Što se tiče glavnog poreznog prihoda, PDV-a, ni u ostatku Europske unije ove godine uglavnom nema masovnih ili većih promjena za kakvima su posezale vlade na vrhuncu financijske krize i posljedičnog pada gospodarske aktivnosti.

Značajniji iskorak u sferi PDV-a napravila je ove godine tek Rumunjska. Nakon lanjskog sniženja PDV-a na hranu i bezalkoholna pića s 24 na 9 posto, početkom ove godine rumunjska je vlada stopu PDV-a spustila s 24 na 20 posto. Ako to dopuste gospodarska kretanja, plan joj je da je dogodine spusti na 19 posto. U isto vrijeme Italija je odgodila svoj plan povećanja PDV-a za 2017., a Poljska je do daljnjega odustala od njegova smanjenja. V

iše je država ove godine zato interveniralo u međustope PDV-a. Austrija je npr. uvela međustopu od 13% koja će s krajem travnja u primjenu za usluge hotelskog smještaja. Belgija je s ciljem smanjenja oporezivanja rada podigla nižu stopu PDV-a na javnu opskrbu strujom, a sa smanjenjem poreza na dohodak početkom godine startala je i Mađarska. Slovačka se usmjerila na rezanje snižene stope na hranu. U EU je najviše sporenja oko stopa PDV-a na tiskane nasuprot e-knjigama. Europski sud pravde drži da bi se e-knjige trebale oporezivati standardnom stopom PDV-a, a najglasnije su u suprotnim stajalištima Francuska, Italija i Poljska.

Komentirajte prvi

New Report

Close