Rujan s više turista i noćenja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. listopad 2014. u 12:06
Foto: Grgo Jelavić / Pixsell

U rujnu su strani turisti ostvarili 91,1 posto ukupnog broja dolazaka i 94,8 posto noćenja.

U komercijalnim smještajnim objektima u Hrvatskoj je rujnu zabilježen porast broja dolazaka turista za jedan posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, dok je broj noćenja istodobno povećan za 2 posto, pokazuju prvi podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku.

U rujnu su strani turisti ostvarili 91,1 posto ukupnog broja dolazaka i 94,8 posto noćenja.

U komercijalnim smještajnim objektima u devetom je mjesecu, pokazuju podaci DZS-a, bilo 1 posto više stranih gostiju nego u istom mjesecu prošle godine, a ostvarili su i 2,3 posto više noćenja.

Broj domaćih turista je pak ostao na prošlogodišnjoj razini, dok je broj ostvarenih noćenja domaćih gostiju smanjen za 1,8 posto prema rujnu lani.

U strukturi noćenja stranih turista prema zemlji prebivališta daleko najveći je udio, od 35,9 posto, gostiju iz Njemačke. Slijede turisti iz Austrije s udjelom u noćenjima od 9,2 posto, iz Češke 7,1 posto, Poljske 6,1 posto, Ujedinjenog Kraljevstva 5,7 posto, Slovenije 5,3 posto te Italije 3,6 posto.

Iz Državnog zavoda za statistiku napominju kako je riječ o prvim rezultatima o turističkom prometu (broj dolazaka i noćenja turista) ostvarenom u komercijalnim smještajnim objektima koji se prati redovitim statističkim istraživanjem. Istraživanjem su obuhvaćene sve pravne osobe i njihovi dijelovi, fizičke osobe te kućanstva koja smještajne objekte iznajmljuju turistima.

Komentirajte prvi

New Report

Close