Rošade PDV-a znače 800 mil. kuna manje u proračunu 2015.

Autor: Ana Blašković , 08. rujan 2014. u 22:00
Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta/Marko Jurinec/PIXSELL

Proračun se ne može gledati samo računovodstveno; plus, minus. Svaka mjera znači generalno nešto za razvoj poduzetništva, kaže Maras.

Vladin radikalni zaokret u poreznom tretiranju poduzetnika, da oni s prometom do tri milijuna kuna PDV plaćaju po naplati, a ne kad izdaju račun, otvorit će rupu u proračunu u rasponu 529 milijuna do 1,1 milijarde kuna.

 

50,9posto

svih poduzetnika ima godišnje prihode do 230.000 kuna

Rezultat je to analize Instituta za javne financije napravljene na podacima Porezne uprave o procjenama odgođenog prihoda u narednom trogodišnjem razdoblju. Najveći utjecaj očekuje se u prvoj godini promjene sustava što znači da bi u 2015. moglo biti prikupljeno oko 800 milijuna kuna manje od PDV-a. Ipak, od mjere koju nije mogao 'progurati' kod bivšeg ministra financija Slavka Linića, resorni ministar Gordan Maras u konačnici očekuje pozitivan efekt na državne financije kroz jačanje poduzetništva.

 

Maras

Ništa se nikome ne oprašta nego se prolongira naplata za 3,5 mjeseca  

Država može izdržati
"Ništa se nikome ne oprašta nego se prolongira naplata prihoda za rok od 3,5 mjeseca, koji nije tako velik da to država ne može izdržati. To je pomoć malim tvrtkama, država mora stvarati konkurentno okruženje", rekao je Maras koji očekuje da će zbog toga 10.000 tvrtki i obrtnika imati manje problema s likvidnosti. Unatoč odgođenoj naplati PDV-a Maras ne očekuje probleme u proračunu. "Upravo suprotno. Proračun se ne može gledati samo računovodstveno; plus, minus. Svaka mjera znači generalno nešto za razvoj poduzetništva, uvjeren sam da će to pomoći da prihodi u proračunu budu još i veći". Pri tom računa da će više novca koje će tvrtke imati na raspolaganju utrošiti za radnike ili podmirenje obveza. 

 

90posto

poduzetnika uprihodi godišnje do od tri milijuna kuna

Urednije poslovanje 
U anketi Ministarstva poduzetništva od ispitanih 83 poduzetnika, tri četvrtine nepravednim smatra praksu da kreditiraju državu, odnosno da porez plaćaju prije nego naplate svojih računa. Većina ispitanih očekuje da će izmjenama zakona lakše poslovati i plaćati manje PDV-a, a zbog veće likvidnosti redovito plaćati radnike, servisirati obveze i plaćati PDV vlastitim novcem, a ne kreditima. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

U državi u kojoj je disciplina plaćanja računa na najnižoj mogućoj razini, sama država je najlošiji platiša uopće, uvođenje plaćanja PDV-a na plaćene račune umjesto na ispostavljenje dolazi kao poziv na NEPLAĆANJE računa, a taj efekat će upravo i imati. Država će to osjetiti na likvidnosti i to jako brzo nakon uvođenja ove mjere. A porezi i promjene poreznog prava se niti uvode niti mijenjaju tijekom godine. To može ići od 01.01. i nikako drugačije. U normalnom svijetu se od početka sve to uredi i postavi i jako rijetko dira. Ovi u RH svake godine nešto bezglavo čeprkaju i mijenjaju, obično u svoju korist, vode onaj socijalistički relikt (Narodne novine) i mijenjaju stvari tijekom godine, što je neviđena praksa u Europi. Da se vratim na PDV. Povišenjem ukupnog prometa na koji se plaća taj porez, promjena s ispostavljenih na plaćene i produljenjem roka plaćanja država svjesno uzima u obzir gubitke u prihodima i pogoršanje u likvidnosti a da time neće znatno pomoći poduzetnicima, barem ne dugoročno a broj neplaćenih računa će rasti, veća likvidnost poduzeća teško da će imati neki veliki učinak. Država dakle ovdje ide na čisti gubitak, koji će nadoknaditi novim i većim nametima na drugoj strani, obično kod fizičkih osoba. U konačnici se ništa ne mijenja u politici ove izgubljene i nesposobne vlade. Ostalo joj je još godinu dana da se igra s tom “lopticom” koju je dobila u ruke i s kojom očigledno ne zna. Cijeli jedan mandat je otišao na jedno veliko ništa. Sada kao pomažu i rasterećuju, a to je samo prividno. Ako bolje pogledate i procijenite, to nije rasterećenje. To je novo, jače opterećenje. Samo što je sada to sve malo rašireno na više stavki, pa se ovdje dodaje a ovdje oduzima a ispod crte se više uzima i ubire nego prije.

Nažalost svatko tko je ograničen samo na hrvatsko područje nema šanse preživiti .Ovim tempom potražnja od 2008 će doći tek za 25 godina .

Maras i Vlada već 12 kvartala dokazuju da nemaju pojma što se najbolje vidi po padu BDP-a.
Šta god naprave-krivo naprave.

Nije problem u fakturiranom ili u naplačenom.
Problem je u bilo kakvoj naplati.

Ova Vlada , nakon što su više puta mjenjali uvjete i poreze , i dokazali da neznaju voditi Hrvatsku Državu , ima povijesnu šansu da spasi Hrvatsko gospodarstvo :

RASPIŠITE IZBORE !

Šta je s onim fakturama koje nikada neće biti plaćene malom poduzetniku ?
Država nikad neće dobiti plaćen PDV.

Problem je u tome da poduzetnici očekuju od Države da stvori pravnu zaštitu da se poštuju rokovi iz faktura.

Kako je sada ?
Poduzetnik Državnoj tvrtki (!) isporuči robu i plati PDV , a lovu nikad ne dobije , onda dođe stečajni upravitelj koji traži da uplatite još 2 % Državi kako bi vaše potraživanje ušlo u stečajnu masu , onda vas traže da otpišete 70 % potraživanja , a 30 % će vam navodno isplatiti u roku 5 godina.

New Report

Close