Rončeviću sutra nova presuda za aferu “kamioni”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. siječanj 2014. u 16:44
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

 Bivši ministar obrane Berislav Rončević sutra u podne doznat će na zagrebačkom Županijskom sudu novu presudu u slučaju "kamioni" u kojem ga se tereti da je pri nabavi vojnih kamiona 2004. oštetio državni proračun za oko 10 milijuna kuna.

Rončević će nepravomoćnu presudu suca Željka Horvatovića saslušati usamljen na optuženičkoj klupi jer je Uskok na kraju ponovljenog suđenju odustao od kaznenog progona njegovog bivšeg pomoćnika Ive Bačića. To je objašnjeno činjenicom da je Bačić o navodnim nepravilnostima izvijestio Vojno-sigurnosnu obavještajnu agenciju koja je zatražila istragu i obavijestila nadležne.

Za Rončevića tužiteljstvo i dalje tvrdi da je zlorabio ministarsku dužnost na kojoj je trebao štiti državne interese. Optužen je da je favorizirao tvrtku Eurokamioni od koje je za oko 34 milijuna kuna kupljeno 39 vozila. Optužba tvrdi da je znao da su ostale tvrtke koje su prethodno sudjelovale na pozivnom natječaju imale povoljnije ponude pa je morao kupiti vozila koja su zadovoljavala tehničkim uvjetima, ali i cijenom.

Od svakog tko raspolaže državnom imovinom, posebno ministra, očekuje se da postupa barem s pažnjom dobrog gospodara te da svima omogući poštenu tržišnu utakmicu, kazala je u završnom govoru zamjenica ravnatelja Uskoka Ksenija Pavić.

Rončevićev branitelj Krešimir Vilajtović rekao je, pak, da od tužiteljice nije čuo što je njegov branjenik protuzakonito učinio, gdje je povrijedio opće propise ni kako je utvrđena šteta visokih razmjera. Podsjetio je da je financijsko-knjigovodstvena vještakinja utvrdila da je ministarstvo kamione nabavilo po tržišnoj cijeni, odnosno da nije bilo razlike između tržišne i ugovorene cijene.

"Nisam oštetio proračun niti za jednu kunu. Nisam nikog šikanirao, onemogućavao i molim da me oslobodite optužbe", kazao je Rončević. On od početka tvrdi da je žrtva političkog progona bivšeg predsjednika Republike Stjepana Mesića koji je "aferu kamioni" prvi spomenuo u predizbornoj kampanji 2005.

Suđenje je ponovljeno jer je Vrhovni sud ukinuo prvu presudu kojom su zbog nabave vojnih kamiona Rončević i Bačić nepravomoćno osuđeni na četiri, odnosno dvije godine zatvora.

Komentirajte prvi

New Report

Close