Rončević i Bačić ponovili da nisu krivi u “aferi kamioni”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. svibanj 2013. u 11:04
Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Bivši ministar obrane Berislav Rončević i njegov pomoćnik Ivica Bačić danas su se na novom suđenju u “slučaju kamioni” opet izjasnili da nisu državu oštetili za 10,2 milijuna kuna kupnjom skupljih i lošijih kamiona za Hrvatsku vojsku.

 Bivši ministar obrane Berislav Rončević i njegov pomoćnik Ivica Bačić danas su se na novom suđenju u "slučaju kamioni" opet izjasnili da nisu državu oštetili za 10,2 milijuna kuna kupnjom skupljih i lošijih kamiona za Hrvatsku vojsku.

Rončević i Bačić ponovno su sjeli na optuženičku klupu zagrebačkog Županijskog suda jer je Vrhovni sud "slučaj kamioni" vratio na novo suđenje ukinuvši prvu presudu kojom su nekadašnji HDZ-ovi čelnici Ministarstva, Rončević i Bačić, nepravomoćno osuđeni na četiri, odnosno na dvije godine zatvora.

Vrhovni je sud ukinuo prvostupanjsku presudu početkom travnja zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja. U obrazloženju odluke navodi se da je prvostupanjski sud "štetu širokih razmjera" nastalu kupnjom Ivecovih kamiona utvrdio na hipotetičkom zaključku, odnosno tek na šansi Ministarstva obrane da se ostvari povoljnija MAN-ova ponuda.

Nisam kriv i ne prihvaćam imovinsko pravni zahtjev, kazao je Rončević nakon što su tužitelji pročitali neizmijenjenu optužnicu.

Isto je rekao i drugooptuženi Bačić.

Novi postupak vodi sudac Željko Horvatović, u javnosti poznat po presudi Branimiru Glavašu.

Obrana je danas, kao i u žalbenom postupku, kazala da je presuda u "aferi kamioni" donesena uz niz zakonskih povreda i pod jakim političkim pritiskom, dok je tužiteljstvo bilo uvjereno da je presuda utemeljena, ali da su izrečene kazne preblage.

Rončević, prvi ministar osuđen nakon tzv. uskočke istrage, od početka je tvrdio da je žrtva političkog progona bivšeg predsjednika Republike Stjepana Mesića koji je "aferu kamioni" prvi spomenuo u predizbornoj kampanji 2005.

Rončević je isticao da nije bilo nepravilnosti pri nabavi 39 vojnih kamiona Iveco za 34,4 milijuna kuna. Optužbe da su Ivecovi kamioni bili za čak 10,2 milijuna kuna skuplji od cijene koju je na poništenom natječaju ponudila tvrtka "MAN Importer" odbacivao je, kao i njegova obrana, tvrdnjom da oni nisu udovoljavali propisanim NATO standardima.

Sudsko vijeće sutkinje Jasne Smiljanić srušenu je prvostupanjsku presudu, među ostalim, obrazložilo riječima da nositelji političke vlasti trebaju raditi u interesu države i građana, a ne pogodovati tvrtkama i štetiti državnom proračunu.

Komentirajte prvi

New Report

Close