Roditeljski staž smanjuje penalizaciju mirovina

Autor: Ljubica Gatarić/VL , 26. studeni 2018. u 21:59
Ministar Marko Pavić/Dalibor Urukalović/PIXSELL

Prema važećim propisima prosječna plaća tijekom rodiljnog dopusta se umanjuje, ističe ministar Pavić.

Ministar rada i mirovinskg sustava Marko Pavić otkrio je da će roditelji koji su koristili rodiljni dopust dobiti šest mjeseci dodatnog staža po djetetu u trenutku odlaska u mirovinu.

Prvih šest mjeseci na rodiljni uglavnom odlaze majke. Roditeljski staž počet će se pripisivati stažu provedenom u radnom odnosu ženama koje će otići u mirovinu nakon 1. siječnja 2019. godine, kada promijenjeni zakon stupi na snagu. Prema prijedlogu, majka koja je rodila dvoje djece i za njih koristila porodiljni dopust, dobit će godinu dana staža, majka šestero djece može računati na tri godine, a desetero djece pet godina.

Ne planiraju se ograničenja maksimalnog staža koji se može dobiti temeljem broja rođene djece, no broj djece neće smanjiti osnovni uvjet za stjecanje prava na prijevremenu starosnu mirovinu, a to su godine staža. Iduće godine žene će moći u prijevremenu mirovinu s minimalnih 32 godine i 3 mjeseca staža, a u narednim godinama minimalni staž će se povećavati sve do 35 godina, koliki će žene rođene 1970. godine morati skupiti staža ako 2030. godine žele ići u prijevremenu mirovinu. 

"Sada kad se gleda radni vijek roditelja, oni su kažnjeni jer im se prosječna plaća tijekom rodiljnog dopusta umanjuje. Time smo htjeli ispraviti nepravdu", istaknuo je ministar Pavić.  Roditeljski staž u svakom je slučaju dobitak za osobe koje će ga koristiti.

Ženama koje planiraju ići u prijevremenu mirovinu roditeljski će staž smanjiti penalizaciju. Po novome, mirovina će se smanjivati 0,3 posto za svaki raniji mjesec umirovljenja, odnosno 3,6 posto za jednu godinu i 18 posto za pet godina.

Za pet godina ranijeg odlaska u mirovinu, dvoje djece će smanjiti penalizaciju budućih mirovina s 18 na 14 posto. Penalizacija može potpuno nestati jedino majkama koje su rodile devetero djece. 

Komentirajte prvi

New Report

Close