Rockwool postaje prvi veliki potrošač plina iz podmorja

Autor: Agneza Urošević , 26. srpanj 2007. u 06:30

Za spoj od redukcijske stanice na magistralnom plinovodu do Pična Rockwell bi izdvojio četiri milijuna kuna

Nakon što je Plinacro proljetos doveo na kopno plin iz sjevernojadranskog podmorja, sagradio terminal za njegov prihvat kod Vodnjana te završio magistralni plinovod Pula – Karlovac, mogao je krenuti u realizaciju i projekt plinofikacije Istre. Za tu su plinofikaciju pripreme trajale desetak godina, a ideja je stara koliko i otkriće ekonomskih količina plina u jadranskom podmorju nedaleko od Pule. Iako se računalo da će plin poteći najprije u gradsku mrežu Pule, koja se dijelom obnavlja ili kompletira, te zamijeniti skupi ukapljeni plin, iznenada se javio novi veliki korisnik – tvornica kamene vune Rockwoll u Pićnu, koja će biti puštena u rad u rujnu ove godine.

Tržište sve do Grčke
Ta svjetska kompanija sa sjedištem u Danskoj u Pićnu gradi, uz ulaganje 75 milijuna eura i zapošljavanje 130 radnika u prvoj fazi, tvornicu kapaciteta 125.000 tona proizvoda za građevinarstvo kojeg će plasirati duž jadranske obale i južnije sve do Grčke. Rockwoll će koristiti električnu energiju iz obližnje termoelektrane Plomin, i oko četiri milijuna prostornih metara plina godišnje. No, da se ne bi odvojak magistralnog plinovoda radio samo za novu tvornicu, ovom prvom plinofikacijom u Istri bit će obuhvaćena cijela industrijska zona Pićan jug te stanovništvo okolnih mjesta općina Kršan i Pićan. Za spoj od tvornice do redukcijske stanice Kršan na magistralnom plinovodu, Rockwoll će uložiti četiri milijuna kuna. Odluku o tom donijet će Skupština Istarske županije na idućoj sjednici na osnovi prijedloga koji joj je ovoga tjedna proslijedilo Županijsko poglavarstvo. Prema riječima županijskog pročelnika za održivi razvoj Josipa Zidarića, nakon odluke kreće natječaj za koncesionara (očekuje se da će to biti Plinara Pula d.o.o. u vlasništvu Ine, Županije i Grada Pule), koja inače ima koncesiju za plinofikaciju južne Istre, a natjecat će se vjerojatno i za za plinofikaciju cijele Istarske županije. U prvoj fazi plinofikacije gradit će se 250 kilometara distributivne mreže i pripadajućim postrojenjima za deset gradova sa 26.000 priključaka koji bi godišnje trošili 73 milijuna prostornih metara plina, a investicija bi iznosila oko 30 milijuna eura. Drugom fazom predviđeno je dovođenje plina do svih potrošača.

Polje Ivana
Aktualna je i mogućnost gradnje trećeg bloka termoelektrane Plomin na plin umjesto na ugljen, što zahtijeva Istarska županija i o čemu se upravo priprema i peticija. Koliko će se plina dovedenog iz obližnjeg sjevernojadrasnskog plinskog polja Ivana koristiti u Istri, ovisi najprije od velikih potrošača, kao što je Rockwool, koji je krenuo prvi. Svi su gospodarski subjekti prilikom pripreme plinofikacije testirani, većina ih namjerava uvesti novi čišći i ekonomičniji energent, no to su nova ulaganja, pa o njihovim mogućnostima ovisi i dinamika prihvaćanja i trošenja plina ovdje na licu mjesta. Isto tako su testirana i sva domaćinstva, a gradnjom zapadnoistarskog kraka magistralnog plinovoda Pula – Umag, koju je Plinacro obećao izvesti do konca 2008. godine, bitno će povećati i broj potrošača. Uz Rockwool, poslovnu zonu Pićan jug i općine Kršan i Pićan, koji u plinofikaciju ulaze odmah nakon što završe dokumentaciju i nakon što stigne odvojak magistralnog voda(za Rockwool to mora biti zgotovljeno do rujna), plinofikacija je već u tijeku u južnoj Istri, gdje se u početnoj fazi grade 73 kilometra mreže.

Komentari (1)
Pogledajte sve

[color=blue][/color]
a 75.000 tona ugljena godišnje koje će trošiti rockwool iz studije utjecaja na okoliš “rockwool” mlada i dobro plaćena novinarka poslovnog zaboravlja?
kao što zaboravlja i 1 milijardu i 200 milijuna kubnih metara onečišćenih plinova iz tri dimnjaka rockwoola, za početak a kasnije sve puta 3
dobro plaćena (od koga možda od rockwoola?!) novinarka zaboravlja i 2.700 tona sumpornih oksida iz ta tri dimnjaka koji će također zagađivati osim istre i malo širu okolicu (primorje s jedne strane i sloveniju s druge strane)
mlada novinarka zaboravila je i najmanje 84 000 kg klorovodika koji će također godišnje izaći iz prelijepih dimnjaka (kaže jakovčić) rockwoola
600 tona ugljik monoksida izaći će iz tih prelijepih 80 metarskih dimnjaka i još puno raznih otrova no mlada novinarka sve to zaboravlja i prodaje svoju dušu za tričavih par bijelih i par crnih, no da se je željel potruditi sve ovo i još puno toga lošega mogla je naći na netu

New Report

Close