“Robovlasnički odnos” prema sezonskim radnicima: Nemaju nikakva prava, a rade u teškim uvjetima 13 dati dnevno

Autor: Poslovni.hr , 24. listopad 2016. u 08:30
Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

Sezonski su radnici tijekom turističke sezone jedan od njezinih najvažnijih elemenata, ali tvrde da nemaju nikakva prava.

Dok je većina nas već zaboravila na ljetne godišnje odmore na Jadranu, sezonski radnici tek su se nedavno vratili svojim domovima.

Rekordna turistička sezona donijela je više od 80 milijuna noćenja i zaradu koja se procjenjuje na čak 9,5 milijardi eura ukupnih prihoda. Za to su zaslužni i svi oni koji su radili u turizmu, od sobarica, recepcionara, kuhara i konobara.

No, težak i zahtjevan rad na velikim vrućinama često se pretvara u gotovo robovlasnički odnos.

Poslodavci ne daju slobodne dane svojim radnicima, tjeraju ih da rade po 13 i više sati dnevno, a smještaj i hrana koje im obećaju često su upitni. Ove je sezone na Jadranu radilo više od 35.000 radnika. Od toga ih je najviše radilo u uslužnim djelatnostima na poziciji konobara, pomoćnog kuhara i prodavača.

Sezonski su radnici tijekom turističke sezone jedan od njezinih najvažnijih elemenata, ali tvrde da nemaju nikakva prava. Sugovornici Jutarnjeg lista otkrili su tamne strane sezonskog rada u turizmu, tvrde kako im je radno vrijeme “od jutra do sutra”, da je teško dobiti slobodan dan te da prekovremeni sati uglavnom nisu plaćeni.

Sezonci u manjim objektima prijavljeni su na minimalac, iako primaju daleko više novca ispod stola.

Komentirajte prvi

New Report

Close