Robna razmjena s Mađarskom porasla više od 50%

Autor: Poslovni dnevnik , 12. kolovoz 2018. u 22:00
Štand Hrvatske gospodarske komore/Dalibor Urukalović/PIXSELL

Na poljoprivrednom sajmu u Mađarskoj HGK dovela više od 20 hrvatskih prehrambenih tvrtki.

Od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji ukupna razmjena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda s Mađarskom povećana je za više od 50 posto (hrvatski izvoz povećan je za 75%, a uvoz za 45%) što Mađarsku, uz Njemačku, Italiju i Sloveniju, svrstava među naše najznačajnije vanjskotrgovinske partnere. 

Ono na čemu svakako treba inzistirati, a sajmovi kao što je ovaj su idealna prilika za to, jest da se promoviraju proizvodi veće dodane vrijednosti, autohtoni proizvodi, proizvodi sa zaštićenim oznakama te da se u konačnici poveća i njihov udio u robnoj razmjeni", istaknuo je potpredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo Dragan Kovačević na otvaranju 25. međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije "Gazdanapok 2018" u mađarskom Szentlorincu. 

Kovačević je poručio i kako želi daljnje jačanje gospodarske suradnje između dviju zemalja, posebno u pograničnim županijama, a da interesa za to ne manjka pokazao je odaziv naših izlagača. Naime, na zajedničkom izložbenom prostoru na sajmu koji je za posjetitelje otvoren do 12. kolovoza, predstavljaju se 23 tvrtke i četiri OPG-a iz Hrvatske. Među bogatom ponudom iz Hrvatske naći će se primjerice i asortiman tradicionalnih proizvoda istarske tvrtke Aura proizvodi koja ovaj sajam vidi kao odskočnu dasku za  susjedno tržište.

"Tijekom sljedeće godine planiramo se posvetiti mađarskom tržištu. Ovaj nam je sajam prvi nastup i nadamo se da će nam otvoriti vrata u smislu da ostvarimo potencijalnu kvalitetnu suradnju s distributerima te da mađarsko tržište prepozna našu kvalitetu", rekao je direktor Mišel Sirotić. Uz Auru predstavili su se i Agroservis-proizvodnja, Apis Cabuna, Brana, Dam, Lozan, Marinada, Orgula grupa, Pčelarstvo Balint, Pitomačka pivovara, Podrum Vineda…  

Komentirajte prvi

New Report

Close