Rješenje energetski holding Ine i HEP-a

Autor: Suzana Varošanec , 13. prosinac 2016. u 22:00
Povezivanje Hepa i Ine u energetski holding prijedlog je koji 'zvoni'/Shutterstock

Od energetske strategije se bježi jer podrazumijeva odgovornu politiku i mjerljive ciljeve, drži konzultant Davor Štern.

Povezivanje Hepa i Ine u energetski holding prijedlog je koji 'zvoni', a ulazi u javni prostor na valu preporuka energetskih stručnjaka upućenih hrvatskoj administraciji da se aktivira na području energetske politike. To je neophodno, tvrdi i nekadašnji ministar gospodarstva, kasnije predsjednik Uprave Ine Davor Štern, kako bi se potaknule stručne rasprave i došlo do analize što je najbolje rješenje za Hrvatsku.

A kad je riječ o Ini, to znači i razmatranje navedenog prijedloga: Hep bi se u tom slučaju našao u ulozi kupca udjela Mola u hrvatskoj naftnoj kompaniji, alternativa su mirovinski fondovi, i nastao bi energetski konzorcij kojim bi upravljalo 50-ak energetskih stručnjaka, a sve navedeno smatra izvedivim Štern, pod uvjetom ako se to želi. Kako je on bio i posljednji šef Ine dok je ona bila u cijelosti u rukama države, dobro je kaže upoznat sa suradnjom između tada dvije najvažnije hrvatske energetske kompanije, Hepa i Ine, u vlasništvu Hrvatske.

Nakon Šternova odlaska iz Ine, podsjeća, nastupila je sječa Ininih stručnih kadrova – 160 menadžera srednjeg i višeg profila je nestalo, izostalo je ulaganje u modernizaciju rafinerija, dok je on karijeru nastavio u trećoj po veličini naftnoj kompaniji u Rusiji koja je nakon restrukturiranja prodana za desetke milijardi dolara. Kao temelj za udruživanje Hepa i Ine u konzorcij spominje i energetsku strategiju čije se donošenje stalno najavljuje, dok se ustvari bježi od nje jer podrazumijeva odgovornu politiku i mjerljive ciljeve, što je najvažnije i za profit i učinkovito upravljanje. Energetski holding, tvrdi, danas može biti dobro rješenje i za Hrvatsku, a koriste ga i u drugim članicama EU.

Tako funkcioniraju energetski divovi kao što su njemački E.ON i RWE, talijanski Enel i francuski EDF, samo je razlika u manjem udjelu države. Zaokret je moguć i u perspektivi smanjivanjem našeg udjela, kaže Štern, ako dođe do prihvaćanja izazova kakav jest proaktivna energetska politika i u suradnji s domaćim i stranim stručnjacima. Bitno je da struka dobije priliku reći i hrvatskoj administraciji koja je regrutirana iz bazena čistih političara što bi Hep i Ina zajedno značili za Hrvatsku.

Usluge najboljih eksperata traže sve zemlje, uključujući Mađarsku, ali i Mol. Ide li se u pravom smjeru znat ćemo za tri do četiri mjeseca, zaključuje Štern. Povodom pisma EK i ispunjavanja obveza s hrvatske strane ističe da bi na račun neriješene situacije s Mađarima RH trebala dobiti 'time out' od godinu dana za rješavanje sadašnjeg stanja, što znači "za ono što je najbolje za Hrvatsku". 

Komentari (2)
Pogledajte sve

priprema se paket za jos jednu privatizacijsku pljacku ,zanima me samo kako ce ugurati izvorista vode i hrvatske sume u taj paket da bude potpun..nakon toga hr drzava vise nema nista vrijedno.i pocinje grcki scenarij

Ima tu još stručnjaka. Zaboravio je Stern na Valentića, Gregurića, Dragičević…..sve “korifeje” top businessa. INA- Petrokemija Kutina, DINA, OKI, INA- Specijalna oprema, INATURS.. Sve je to nestalo u ili devastirano vihoru devedesetih godina. A šta je to Stern dobroga napravio u svoje vrijeme? Da li je on išao u modernizaciju refinerija? Koliku dobit je INA imala u njegovo vrijeme? Svi oni znaju samo soliti pamet!

New Report

Close