Rješavanje problema “švicarca” iz proračuna samo za stambene kredite

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. ožujak 2015. u 14:40
Foto: Nikola Ćutuk / Pixsell

Stručno vijeće HSS-a u srijedu je podržalo konverziju kredita u švicarskim francima u kredite denominirane u euro po nekom kompromisnom tečaju.

Stručno vijeće HSS-a u srijedu je podržalo konverziju kredita u švicarskim francima u kredite denominirane u euro po nekom kompromisnom tečaju, što znači da bi troškove konverzije preuzeli podjednako država, kreditoprimci i komercijalne banke, ali smatra da bi se rješavanje problema "švicarca" iz državnog proračuna trebalo primjenjivati samo na građane koji su posezali za kreditom kako bi riješili stambeno pitanje.

Stručno vijeće HSS-a u priopćenju kaže da su već ranije iznijeli prijedlog rješenja koje se danas pojavljuje kao moguće rješenje za kredite u "švicarcima" te da je Vlada mogla odmah dogovoriti ovakvo rješenje bez izmjena Zakona o kreditnim institucijama kojima je nepotrebno intervenirala u tečaj.

"Imajući u vidu snažnu povezanost kune s eurom i očekivano fiksiranje tečaja kune i eura prije ulaska u eurozonu, kao obveze Hrvatske preuzete kod pristupanja u punopravno članstvo EU, Stručno vijeće HSS-a je predlagalo rješenje krize kredita u švicarskim francima.

Predlagalo je donošenje zakona kojim bi se zabranilo ugovaranje kredita denominiranih u drugim valutama osim hrvatskim kunama i eurima, zatim uvođenje zakonske obveze konverzije svih kredita koji su ugovoreni u drugim valutama u kredite u eurima i kunama po uvjetima koji su važili u trenutku sklapanja ugovora za kredite denominirane u kunama i eurima (kreditoprimci bi izabrali vrstu kredita) te da se troškovi konverzije raspodijele između Vlade i komercijalnih banaka", ističu u priopćenju.

Dodaju kako su Hrvatska narodna banka (HNB) i komercijalne banke sklone sličnom rješenju – konverziji kredita u "švicarcima" u kredite denominirane u euro po nekom kompromisnom tečaju, a to znači da bi troškove konverzije preuzeli podjednako država, kreditoprimci i komercijalne banke.

"Stručno vijeće HSS-a ovakav prijedlog podržava zato jer on doista vodi prema rješenju koje bi moralo biti prihvatljivo za sve sudionike, a na tragu je onih rješenja koje je već ranije predložilo. No, rješavanje problema švicarskog franka iz državnog proračuna trebalo bi se primjenjivati samo na one građane koji su posezali za kreditom kako bi riješili stambeno pitanje", kažu u HSS-u.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Stavovi HSS-a su potpuno usklađeni sa stavovima Hrvatske udurge banaka,a to je dobra preporuka za odobravanje kredita koji će HSS-u trebati za financiranje predizborne kampanje za parlamentarne izbore.Za ljude ih ionako nije briga.Baš lijepo.

New Report

Close