Rizik kredita u CHF mogao bi se isplatiti ako se franak vrati na 5kn

Autor: Poslovni.hr , 28. siječanj 2013. u 10:44
Željko Ivanković. Photo: Anto Magzan/PIXSELL

‘Ako se franak vrati u zonu pariteta prema kuni koja počinje sa znamenkom 5, sve je veća vjerojatnost da će se mnogima rizik isplatiti.’

'Krediti u švicarskim francima možda će se opet pokazati jeftiniji s obzirom na to franak ponovno slabi prema kuni i trenutačno je na razini na kojoj je bio u prosincu 2011.', smatra glavni urednik magazina Banka Željko Ivanković.

Ivanković je za 21 stoljeće prepričao sadržaj emisije Na kraju tjedna Trećeg programa Hrvatskog radija. Emisija je bila posvećena bankama, a Ivanković je sudjelovao kao voditelj emisije. Tema emisije bili su i krediti u švicarskim francima. 'Neke su banke izbacile na tržište proizvod rizičniji nego krediti u euru, ali jeftiniji. Druge banke nisu mogle prepustiti sve klijente njima. Ako je kompeticija, rizik se ne da izbjeći”, piše Ivanković, koji je doktorirao na filozofiji ekonomije.

Naglašava da su ti krediti bili jeftiniji i da je to kod klijenata bila njihova glavna prednost. 'Takozvane manipulacije, ako ih je i koliko ih je bilo, kudikamo su manje vidljive, one se moraju dokazivati, nego činjenica da su ti krediti bili jeftiniji nego krediti u euru. To ne treba dokazivati, to je očigledno. I, možda će se opet pokazati jeftiniji s obzirom na to da franak ponovno slabi prema kuni i trenutačno je na razini na kojoj je bio u prosincu 2011. (sa 6,25 na oko 6,10 kuna). Trend bi se mogao i nastaviti. Više nitko ne govori o mogućnosti raspada eurozone, što je bio glavni razlog bijega iz eura u franak', smatra.

Wall Street Journal objavio je ovaj vikend veliki tekst  o tome kako se na europska financijska tržišta vraća povjerenje, navodi Ivanković, te da stotine banaka koje su se lani zadužile kod Europske centralne banke žure isplatiti svoje obaveze. 'Fondovi napuštaju franak i vraćaju se euru. Neki koji su se zadužili u franku ni dosad možda prošli lošije nego da su svoje kredite digli u eurima (kunski su također varijabilni). Ako se franak vrati u zonu pariteta prema kuni koja počinje sa znamenkom 5, sve je veća vjerojatnost da će se mnogima rizik isplatiti. Zapravo bi za cijelu ovu situaciju bilo najbolje to – tržišno rješenje', zaključio je Ivanković. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Isplatilo bi se da se kredit u CHF mogao dignuti tokom 2012.g., ali nije. Kredit u CHF se mogao dignuti samo kad je to bankama odgovaralo, a kad je odgovaralo građanima, onda je on ukinut. Sa druge strane, banke su sasvim nepravedno uz tečaj podizale i kamatu, pa je mnogima rata u CHF narasla i preko 60%. Dakle, kako bi se građanima vratilo sve što im je nepravedno oteto u ovim kreditima, trebale bi proći godine i godine, a tečaj bi trebao pasti na 4 kune kako bi se kompezirala razlika. Baš bi volio vidjeti izračun gosp.Ivankovića po kojem će se dosadašnjim korisnicima kredita u CHF sve ovo isplatiti i kada!?

New Report

Close