Rizik da do 2020. nećemo stići reciklirati 50% otpada

Autor: Sergej Novosel Vučković , 24. rujan 2018. u 22:00
Odvajanje otpada u našoj zemlji uvelike "šepa" u praksi, iako su europski propisi jasni i strogi/Miranda Čikotić/PIXSELL

Europska komisija spremna je tehnički, te financijski i savjetodavno pomoći onima koji ne ispunjavaju zadane ciljeve iz gospodarenja komunalnim otpadom.

Hrvatska je jedna od 14 zemalja članica kojoj prijeti opasnost da neće ispuniti cilj recikliranja 50 posto komunalnog otpada do 2020., stoga je Komisija odlučila pomoći tim zemljama kroz tehničku pomoć, potporom iz strukturnih fondova i razmjenom najboljih iskustava, priopćeno je u ponedjeljak u Bruxellesu. Komisija je u ponedjeljak objavila izvješće o tome kako se provode europska pravila o zbrinjavanju i recikliranju otpada u EU-u. 

"Unatoč stalnom napretku u zemljama članicama, Komisija je identificirala ozbiljne nedostatke koje će trebati brzo riješiti kako bi Europljani mogli imati ekološke i ekonomske koristi od kružnog gospodarstva", ističe Komisija dodajući da je u 14 zemalja članica utvrđeno da postoji rizik da neće ispuniti zacrtani cilj da se do 2020. reciklira 50 posto komunalnog otpada.  

Velike razlike
Osim Hrvatske riječ je o sljedećim zemaljama: Bugarskoj, Cipru, Estoniji, Finskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Latiji, Malti, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj i Španjolskoj. "Te  zemlje moraju učiniti više tako da njihovo stanovništvo i gospodarstva mogu imati koristi od kružnoga gospodarstva", navodi Komisija. 

"Zahvaljujući nedavno usvojenim pravilima koje se usvojili Europski parlament i Vijeće EU, Europa može postati globalni predvodnik u modernom upravljanju otpadom i daljnjem razvoju kružnog gospodarstva. Postoje još razlike diljem Europe, ali napredak je nužan i moguć ako odgovarajuća lokalna i nacionalna tijela poduzmu korake koji su identficirani u ovom izvješću. Komisija je spremna pomoći kroz tehničku pomoć, potporom iz strukturnog fonda i kroz razmjenu najboljih iskustava", izjavio je povjerenik za okoliš Karmenu Vella. 

 

17 posto

komunalnog otpada se, neslužbeno reciklira kod nas

Iz Europske komisije podsjećaju da je gospodarenje otpadom važno za svakog od nas, a da to nije fraza pozivaju se i na recentne procjene Svjetske banke, koja projicira da će se godišnja proizvodnja otpada popesti na 3,4 milijardi tona 2050. godine. Još prije dvije godine otpada se u svijetu proizvelo tek nešto više od dvije milijarde tona. Iako se recikliranje u Europi ponešto poboljšava, ipak je jasno da stvari ne mogu ostati kakve jesu, pa je potrebna snažnija akcija. 

Šanse za nova radna mjesta
U Hrvatskoj se, prema nekim, neslužbenim podacima, reciklira jedva 17 posto svog otpada, što je daleko od europskog cilja potrebnog doseći za dvije godine. Plan gospodarenja otpadom je usvojen, na snazi je i europska direktiva koja je obvezala lokalne vlasti u općinama i gradovima na povećanje količina odvojenog otpada, zbog čega su neki bili najavili i korigiranje cijena odvoza otpada. No, uvajanje načela kružnoga gospodarstva nije šansa samo za "ozdravljenje" okoliša, već i za rast, otvaranje radnih mjesta i učinkovitije korištenje resursa.

"Napredak je moguć ako države članice budu zaokupljene hitnim poduzimanjem mjera za dostizanje nužnih uvjeta recikliranja miješanog komunalnog otpada. Učinkovitost odvojenog prikupljanja, ekonomski instrumenti kao što su porez na spaljivanje i više dostupnih odlagališta, bitni su za usklađivanje država članica s europskim regulativama o otpadu, i sad i ubuduće", stoji u izvješću o stupnju recikliranja u EU".

Komentirajte prvi

New Report

Close