Rivijera Crikvenica opravdava titulu stoljetnog prvaka

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 22. srpanj 2018. u 22:01
Foto: Igor Šoban / Pixsell

Terme Selce, thalassotherapia Crikvenica te Polikliniku za baromedicinu OXY epicentar su vrhunske ponude medicinskog turizma na hrvatskoj obali.

Crikvenica je u svibnju obilježila 130 godina tradicije organiziranog turizma, pri čemu se kao početak uzima 1888. i gradnja prvog crikveničkog drvenog kupališta. Smjer kojim će turistička priča ovog dijela Kvarnera ići dobrim je dijelom određena i 1906. kada je zahvaljujući tadašnjem zakonu o zdravstvu Crikvenica proglašena klimatskim lječilištem i morskim kupalištem. Pet desetljeća kasnije otvoreno je Oporavilište za rekonvalescentnu djecu Primorka, potom Zavod za talasoterapiju odraslih, dok od 1967. postoji i Thalassotherapia Crikvenica. Ta je ustanova i dalje jedna od najvažnijih kada je o zdravstvenom turizmu riječ, uz Terme Selce te Polikliniku za baromedicinu OXY. Crikvenica je danas jedna od najpoznatijih hrvatskih turističkih destinacija čemu u prilog idu i podaci – pokazatelj je 2016. godina kada je zabilježeno čak 1,7 milijuna noćenja što je rekord u 20 godina.

Terme Selce prva su zapravo privatna poliklinika specijalizirana za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju sportskih povreda gdje gosti, saznajemo, dolaze iz gotovo 90 zemalja svijeta. Od osnivanja prije 30 godina postali su prvi izbor brojnim uglednim sportašima, a povjerenje su zaslužili zbog činjenice da nude preko 250 medicinskih usluga i ostvaruju suradnju s 22 medicinske ustanove iz 8 zemalja. Specijalistica fizijatrije i reumatologije, voditeljica odjela fizikalne medicine i rehabilitacije te službena liječnica Hrvatskog skijaškog tima, Vlasta Brozičević, ističe i da je Poliklinika Terme sredinom lipnja, uz nekoliko priznanja prijašnjih godina, od grada i županije dobila posebno priznanje za doprinos razvoju turizma Crikveničke rivijere.

VRHUNSKA USLUGA GLAVNI CILJ

“Naš je glavni cilj bio i ostao pružanje vrhunske usluge pacijentima, klijentima i turistima naše rivijere i šire“, kaže. Vizija je, nastavlja, bila postati regionalnim liderom u pružanju usluga najviših standarda u dijagnostici, prevenciji, rehabilitaciji i unaprjeđenju zdravlja pacijenata svih dobnih skupina. „Od samih početaka pružamo usluge najviše kvalitete u liječenju i rehabilitaciji upalnih i degenerativnih bolesti, poremećaja zglobova, bolesti kralježnice, ozljeda i postoperativnih stanja, kao i neuroloških bolesti. Naši postoperativni programi brižno su kreirani te pružaju cjelodnevnu rehabilitaciju nakon artroskopskih operacija svih zglobova i kralježnice, nakon odstranjenja meniskusa, rekonstrukcije ukriženih i ostalih ligamenata zglobova, korektivnih osteotomija, fraktura te ostalih operacija kralježnice, kao i kod ostalih postoperativnih stanja“, pojasnila je . U polikliniku Termi Selce od 1992. dolaze nogometaši hrvatske reprezentacije koji su tada uglavnom bili operirani u stranim klinikama, kao i Janica te Ivica Kostelić kada su bili na vrhuncima karijera.

“Poliklinika već 18 godina djeluje i kao edukativni centar Medicinske škole Rijeka te smo zaposlili i određeni broj učenika fizioterapeutskog smjera. Zalažemo se za unaprjeđenje suradnje edukativnih ustanova i zdravstvenih poduzetnika u okviru projekta ‘iz škole za posao’, kako bismo spriječili odljev mladih zdravstvenih kadrova”, ističe Brozičević. Thalassotherapia Crikvenica, specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju, ustanova je za rehabilitaciju bolesti dišnih organa i organa za kretanje.  Liječnički tim sastoji se od specijalista pulmologije, otorinolaringologije, pedijatrije, alergologije, fizikalne medicine i rehabilitacije, dermatologije i kardiologije, a pacijentima je na raspolaganju i dijagnostika respiratornog trakta, srca i organa za kretanje. Otkrio nam je to zamjenik ravnatelja Silvije Šegulja, uz podatak da na godišnjoj razini imaju oko 5500 klijenata na boravku, 60.000 dana liječenja te još 30.000 ambulantnih pacijenata. „U području respiratorne rehabilitacije najčešće se radi o kroničnim i alergijskim bolestima gornjeg i donjeg dišnog puta poput astme, bronhitisa, alergijskog rinitisa i sinusitisa te kronične opstruktivne bolesti pluća. U području fizikalne rehabilitacije pokrivamo sva zdravstvena stanja“, komentirao je dodavši i da pacijenti kod njih u prosjeku borave 12 dana.

STOPOSTOTNI KISIK

Prije 10 godina, 2008., Poliklinika OXY je u Specijalnoj bolnici Thalassotherapia otvorila svoju poslovnu jedinicu čime je ponuda obogaćena i mogućnošću liječenja hiperbaričnom oksigenoterapijom (HBOT). Riječ je o metodi kojom se sanira tzv. kisikovo osiromašenje mišićnih stanica, dok su neke od najčešćih primjena u dijagnozama kao što su multipla skleroza, bolesti krvnih žila srca, sportske ozljede te poticanje procesa cijeljenja ozlijeđenog mišića, tetive i ligamenata.

“Radi se o metodi kod koje se udiše 100 posto kisika na tlaku većem od jednog bara. Za to su potrebni posebni uređaji – hiperbarične komore ili barokomore”, pojasnio je ravnatelj Poliklinike za baromedicinu OXY Dejan Andrić. U komori se liječe bolesnici s raznim bolestima s time da se HBOT može koristiti i u rehabilitaciji ozlijeđenih, a i kao terapija za regulaciju imunološkog sustava te kod pripreme sportaša za natjecanje, ili za brži oporavak nakon napora.

Komentirajte prvi

New Report

Close