Ribić: Vlast je napravila karneval od socijalnog dijaloga

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. siječanj 2014. u 16:09
Photo: Robert Anic/PIXSELL

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić optužio je danas vlast da je napravila karneval od socijalnog dijaloga, a njezin predstavnicima poručio da su “uzurpatori socijalnih vrijednosti” koji trebaju “početi pakirati stvari”.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić optužio je danas vlast da je napravila karneval od socijalnog dijaloga, a njezin predstavnicima poručio da su "uzurpatori socijalnih vrijednosti" koji trebaju "početi pakirati stvari".

Na Dan socijalnog dijaloga Ribić je u priopćenju žestoko napao sadašnju vlast, optužujući je da "beskrupulozno na svim razinama uz destrukciju socijalnog dijaloga rastvara socijalnu državu, socijalnu pravdu te ostale socijalne i civilizacijske društvene vrijednosti".

Počelo je s ukidanjem Ureda za socijalno partnerstvo odmah po dolasku na vlast, nastavljeno je kršenjem Ustava i međunarodnih konvencija, ukidanjem kolektivnih ugovora zakonom, što predstavlja najizravnije poništavanje međunarodno zajamčenih socijalnih prava i sloboda građana. Nastavljeno je zastrašivanjem ljudi u štrajku te protupravnim raskidanjem kolektivnih ugovora, kaže se u priopćenju.

Ribić se pritom obračunao i s ministrom rada i mirovinskog sustava Mirandom Mrsićem, koji je "neupućen" pa već dvije godine svojim ministarstvom upravlja "krajnje diletantski", "ne razumije materiju" pa ne može "sudjelovati u kompetentnom rješavanju problema".

Također je napao ministra financija Slavka Linića zbog prijetnji štrajkašima i "imbecilnih izjava za vrijeme štrajka" o tome da je on (Linić) u ratu opasan čovjek.

Posebno se pak obrušio na premijera Zorana Milanovića, kojem ne može oprostiti što ga je nazvao "sindikalnim glavešinom", ustvrdivši da Milanovića uopće ne zanima kako mu rade ministri "sve dok ne diraju njegovu aurelu", a to je znak "ogromne neupućenosti i teške društvene neodgovornosti".

Milanović je u HRT-ovoj emisiji Fokus izjavio "antologijski biser" kada je na primjedbu da je socijalno partnerstvo pretvoreno u neprijateljstvo odgovorio kako oni sa sindikalcima i poslodavcima nisu niti željeli biti prijatelji. "Predsjednik Vlade jedne države, pseudosocijaldemokrat, ne razlikuje socijalno partnerstvo kao kolektivni društveni odnos, od individualnog prijateljstva s čelnim predstavnicima društvenih skupina", zgraža se Ribić.

Na Dan socijalnog partnerstva poručujemo mu da se i mi grozimo prijateljevanja s njime, ali naši građani, članovi i radni ljudi, moraju surađivati s Vladom i ona s njima, ističe Ribić.

U Hrvatskoj je svaka priča o socijalnom partnerstvu karnevalsko izrugivanje, kao što su to i čestitke predstavnika vlasti, koje nisu potrebne sindikatima i radnicima.

"Potrebno je tek da uzurpatori socijalnih vrijednosti počnu pakirati stvari. Grijeh je smrtni i hrvatski im građani i radnici to oprostiti neće", poručuje Ribić Milanoviću i njegovoj Vladi.

Komentirajte prvi

New Report

Close