Ribić: Sindikati parafirali sporazum bojeći se fijaska štrajka

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. lipanj 2013. u 14:04
Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

David je ovoga puta izgubio od Golijata, zavapio je Ribić no odmah se utješio mišlju da su “sindikati neuništivi poput feniksa”

Sindikati državnih i javnih službi parafirali su sporazum s Vladom jer su se bojali da štrajk, koji je trebao početi danas, ne doživi fijasko, priznao je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić na konferenciji za novinare.

Sindikalni čelnici parafirali su nepovoljan sporazum, kojim se sindikati praktički u idućih pet godina odriču prava na štrajk zbog plaća, jer su tražili način da štrajk ne doživi fijasko, budući da su s terena dobili signale da štrajk neće uspjeti, rekao je Ribić.

To je poraz sindikata, čiji članovi nisu izdržali snažne Vladine pritiske, kojima su pogotovo bili izloženi carinici, pa su sindikati državnih službi jedan za drugim odustajali od štrajka. Osim toga, članovi prosvjetnih sindikata prilično su se uplašili štrajka u vrijeme državne mature, popustili su pritisku roditelja, djece i medija iako su se ranije na referendumu izjasnili za štrajk, dodao je Ribić.

David je ovoga puta izgubio od Golijata, zavapio je Ribić no odmah se utješio mišlju da su "sindikati neuništivi poput feniksa" i najavio nastavak borbe, možda već najesen.

Što se tiče parafiranog sporazuma, kojim se Vlada obvezala da ove godine neće smanjivati plaće i dodatke za staž, te da će pregovarati o povećanju koeficijenata nakon što Hrvatska u tri uzastopna kvartala ostvari rast BDP-a, a deficit državnog proračuna bude manji od 3 posto, Ribić je uvjeren da ga nijedan sindikat neće potpisati.

Sindikati koji ga potpišu neće imati pravo na štrajk zbog plaća u idućih pet godina, ustvrdio je Ribić dodavši kako to sindikalni čelnici koji su jučer parafirali sporazum vjerojatno nisu primjetili. No, i bez štrajka i potpisivanja sporazuma, sindikati državnih i javnih službi ipak su nešto dobili – sačuvali su dodatak od 4, 8 i 10 posto, barem za ovu godinu.

Osim sindikata, poraz je doživjela i Vlada jer se služila pritiscima, lagala i manipulirala, ustvrdio je Ribić. Pritom se posebno obrušio na ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića jer je lagao javnosti tvrdeći da sindikati traže isplatu prava u ukupnom iznosu od 1,7 milijardi kuna.

Mi smo tražili vraćanje prava, a ne novaca, rekao je Ribić i napao Mrsića da ima "komesarski um" i "gen za sljedbeništvo" jer može lagati "gledajući u oči milijun ljudi".

Također je optužio premijera Zorana Milanovića da je najodgovorniji za takvu politiku, jer je podržavao Mrsića "a nije htio provjeriti je li aga možda laže sultana".

Na kraju je zaključio da su sindikati popustili Vladi jer "pametniji popušta", a eventualnu krivnju sindikalnih čelnika analizirat će tijela sindikata. Moja ostavka im je uvijek na raspolaganju, poručio je Ribić.

Komentirajte prvi

New Report

Close