Ribić prizvao promjenu Vlade pa je Mrsić napustio konferenciju

Autor: Agencija VLM , 05. srpanj 2013. u 16:26
Vilim Ribić; Photo: Robert Anic/PIXSELL

Socijalni dijalog na najnižoj je razini, dugo nije bio ovako nisko. Bolja je komunikacija u privatnom sektoru nego u javnom, gdje je snažan pritisak prema radnicima da odstupe od svojih prava. Povjerenje moramo iznova graditi, kaže Sever.

Već na potpisivanju ugovora o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća,  prema novom Zakonu o reprezentativnosti sindikata i poslodavaca, zaiskrilo je između Vilima Ribića, predsjednika Sindikata znanosti i visokog obrazovanja, i ministra rada Miranda Mrsića koji je napustio zajedničku tiskovnu konferenciju. Isprovocirala ga je Ribićeva kritika premijera i konstatacija da se stanje može promijeniti samo ako se promijeni Vlada. Prema nastupu sindikalnih predstavnika i ministra čini se da je neuspjeh GSV-a zajamčen. I dok je predsjednik SSSH-a Mladen Novosel bio pomirljiv, kao i predstavnik poslodavaca Ivica Mudrinić koji je izrazio nadu u bolji dijalog, Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, i Ribić bili su oštri.

– Socijalni dijalog na najnižoj je razini, dugo nije bio ovako nisko. Bolja je komunikacija u privatnom sektoru nego u javnom, gdje je snažan pritisak prema radnicima da odstupe od svojih prava. Povjerenja nema i moramo ga iznova graditi – kazao je Sever. Ribić se složio s njim tvrdeći da potpisivanje ugovora nije svečani trenutak već trenutak iščekivanja i gorčine te je tražio, što su i ostali poduprli, da GSV raspravlja o svim važnim pitanjima u zemlji te da se na dnevni red stavi davanje autocesta u koncesiju. Novosel pak želi da se uvede pravilo da mišljenje GSV-a dobije i Sabor kako bi se dala težina njihovom, neobvezujućem mišljenju. Mudrinić je također naglasio da je dijalog nužan jer u prethodnih pet godina nije bio efikasan, što je jedan od razloga neizlaska iz krize.

– Nadam se da ćemo postići suglasje o bitnim potezima i novim radnim mjestima. Vlade ranije nisu prihvaćale naše sugestije pa su tako investicije u sportske dvorane
 i slične projekte prešle svaku mjeru, kupovao se socijalni mir. Ne može se stalno zaduživati za tekuće poslovanje – kazao je Mudrinić.

Komentirajte prvi

New Report

Close