Ribić odbacuje optužbe da provodi outsourcing

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. rujan 2014. u 16:31
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić kategorički je danas odbacio optužbe da se bori protiv Vladina outsourcinga, a sam ga provodi.

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić kategorički je danas odbacio optužbe da se bori protiv Vladina outsourcinga, a sam ga provodi, te ustvrdio da se eventualnim outsourcingom u javnom sektoru neće uštedjeti 700 milijuna kuna.

Ribić je na konferenciji za novinare demantirao nedavnu izjavu profesora ustavnog prava Branka Smerdela da bi to što Sindikat znanosti provodi outsourcing moglo dovesti u pitanje provedbu referenduma o zabrani outsourcinga, za koji je 17 sindikata javnog sektora prikupilo više od 600.000 potpisa.

Ribić tvrdi da njegov sindikat ne provodi outosurcing, već je angažirao električara i vodoinstalatera za povremene poslove na održavanju zgrade, budući da bi bilo neisplativo zaposliti ih na puno radno vrijeme.

To se ne može poistovjetiti s izdvajanjem 26.000 zaposlenika u javnim i državnim službama o kojem razmišlja Vlada, drži Ribić.

No, kada bi to i bilo točno, zašto bi posljedice trebalo snositi i ostalih 16 sindikata koji su zajedno sa Sindikatom znanosti prikupljali potpise. Bi li posljedice trebalo trpjeti i 600.000 građana koji su potpisali peticiju ili 26.000 zaposlenih u pratećim službama, pita Ribić.

Outsourcing bi radnike odveo u neizvjesnost i narušio bi kvalitetu usluge, a ne bi ostvario željeni financijski učinak proračunske uštede, jer to nije moguće bez otpuštanja ili smanjenja cijene rada, ističe Ribić.

Pokazalo se da outsourcing nije isplativ ni društveno koristan, rekao je Ribić upozorivši da Vlada nema analizu o "nevjerojatnoj floskuli" da će outsourcingom biti ušteđeno 700 milijuna kuna.

Na upit o najavi mogućeg Vladina odustajanja od outsourcinga, Ribić je odgovorio kako sumnja u to pa zato sindikati ne odustaju od provedbe referenduma. "Ne vjerujemo vlastitoj vlasti, kao ni bilo tko drugi u ovoj zemlji", poručio je Ribić.

Komentirajte prvi

New Report

Close