Ribić: Ne postoji fiskalni imperativ koji davanje autocesta u koncesije čini nužnim

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. srpanj 2013. u 13:16
Vilim Ribić; Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić kazao je danas da ne postoji fiskalni imperativ koji davanje autocesta u koncesije čini nužnim, nego je ono rezultat pogrešne ekonomske politike hrvatske Vlade.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić kazao je danas da ne postoji fiskalni imperativ koji davanje autocesta u koncesije čini nužnim, nego je ono rezultat pogrešne ekonomske politike hrvatske Vlade, koja je umjesto na ekonomski rast orijentirana na ekonomsku stabilnost.

Ekonomska stabilnost neće dovesti do rasta nego može biti samo obrnuto, kazao je Ribić na konferenciji za novinare i dodao da bi davanje autocesta u koncesije bilo opravdano samo u stanju teških nacionalnih katastrofa, što nije slučaj.

Hrvatska je manje zadužena od europskog prosjeka i ima manji deficit, a dužničko ropstvo doći će ako ne budemo imali rast, a ne ako ne budemo vraćali dugove, smatra Ribić.

Dodao je da se dugovi ne vraćaju u kriznim razdobljima nego se reprogramiraju, ali da ni davanje u koncesije u tim trenucima nije povoljno jer se neće moći postići povoljna cijena, a kad dođe do rasta koncesionar će ubirati plodove.

Po njegovu mišljenju EU je podijeljena u pogledu izlaska iz krize i hrvatska Vlada slijedi politiku stabilnosti koja odgovara Njemačkoj i nekim drugim europskim zemljama, a ne vodi politiku rasta koja će povećavati prizvodnju i otvarati nova radna mjesta.

"Imamo puno više probema što tisuće ljudi odlaze u inozemstvo. S ovom politikom Hrvatska ne može izići iz krize jer dok se Linić bavi fiskalizacijom, nitko se ne bavi makroekonomijom", zaključio je Ribić.

Podsjetio je da je Matica hrvatskih sindikata ranije kritizirala mjere štenje i politiku smanjenja javnog duga, što se pokazalo ispravnim, te da sindikatima ne preostaje ništa drugo nego da se bore za zaštitu svog članstva, što će raditi organiziranjem štrajkova i drugih pritiska.

Komentirajte prvi

New Report

Close