RH još nije iskoristila ekonomske blagodati obnovljivih izvora energije

Autor: Ante Pavić , 19. veljača 2015. u 22:01
Panel o obnovljivim izvorima/Davor Višnjić /pixsell

“Snaga energije iz vjetroelektrana dosegla je 400 MW imoramo staviti granicu jer naš sustav za sada više ne može podnijeti”.

Snaga energije iz vjetroelektrana dosegla je 400 MW i mi moramo staviti granicu jer naš sustav za sada više ne može podnijeti", izjavio je Miroslav Mesić iz Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS) upozorivši da njegova organizacija prije svega mora sačuvati sigurnost mreže. Sustav u ovom trenutku ne može izdržati veću kvotu energije iz vjetra, a da bi se povećalo, potrebno je promijeniti i regulacijske okvire i promijeniti ih na drugi način. 

 

17agregata

od milijun eura od ukupno 200 postavljenih u Hrvatskoj napravile su domaće tvrtke

Sigurnost sustava
"Moram naglasiti da HOPS nije protiv vjetroelektrana, ali mi prije svega moramo čuvati sigurnost sustava", ponovio je Mesić. Upravo bi novi Zakon o obnovljivim izvorima energije čiji je nacrt na Energy investment forumu predstavila Danijela Ćenan iz Ministarstva gospodarstva trebao donijeti mnoge novine, između ostalog i novi način obračuna cijene za obnovljive izvore energije koje su do sada kritizirali distributeri.

Tako je Zoran Miliša iz RWE-a kazao da podržava predloženi novi model, ali da ključ problema i dalje ne leži na novim projektima, nego starima koji su ugovoreni po prethodnim uvjetima povlaštenih tarifa. "U redu je da potičemo obnovljive izvore energije, ali tko će to platiti", upitao se Miliša i odmah potpm ponudio odgovor – krajnji kupci koji zbog sustava obračuna cijene niti ne znaju da plaćaju skuplju struju. Ćenan je objasnila da će se cijene formirati tako da će se metodologija propisati zakonskim i podzakonskim aktima, a da će se tržišna cijena određivati na temelju cijena formiranih na mađarskoj burzi sve dok Hrvatska ne osnuje vlastitu burzu električne energije. 

 

Miliša

U redu je da potičemo obnovljive izvore, ali tko će to platiti

Pesimistični scenarij
Ljubomir Majdandžić iz Hrvatske stručno-znanstvene udruge za energetiku, strojarske tehnologije i obnovljive izvore energije ponudio je nešto pesimističniji scenarij u obnovljivim izvorima energije kazavši da predloženi zakon neće donijeti ništa novoga jer će dopustiti podzaknoskim aktima da mijenjaju zakonske odredbe, što potpuno odvraća investitore. "Ni ja više ne znam sve te puste podzakonske akte koji se brzo mijenjaju", požalio se Majdandžić, upozorivši da Hrvatska koristi tek 0,2 posto fotonaponske energije u ukupnom udjelu proizvodnje energije. Ivor Županić iz Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE) podsjetio je da je Hrvatska u obnovljivim izvorima energije prešla velik put. Slično je ustvrdio i Mesić koji je rekao da se u zadnje dvije godine broj proizvođača iz obnovljivih izvora energije koji su se priključili na mrežu utrostručio. 

Ulaganje 5 milijardi kuna
"Put do toga je bio težak jer smo ušli prilično nespremni, ali smo barem imali veliku želju", kazao je Mesić. Davor Mladina iz Končara kao predstavnik domaćeg proizvođača vjetroelektrana kazao je da su mnoge države iskoristile energiju iz vjetra tako da su domaćom proizvodnjom povećali gospodarstvo i broj zaposlenih, ali ne i Hrvatska. "Primjerice, samo 17 od ukupno 200 agregata u Hrvatskoj su napravile domaće tvrtke. Cijena jednog agregata je oko milijun eura pa vi sad računajte", kazao je Mladina podsjetivši da je Portugal napravio sasvim suprotno ubvjetovavši stranim koncesionarima da idjele tehnologiju i proizvodnju s domaćim proizvođačima.

 

Mesić

Nismo protiv vjetroelektrana, ali moramo čuvati sigurnost sustava

Zaključio je stoga da Hrvatska nije iskoristila sve blafgodati obnovljivih izvora energije, s čime su se načelno složili i ostali sudionici panel diskusije, ali je Županić ipak dodao da je s ulaganjem do pet  milijardi kuna hrvatsko gospodarstvo ipak nešto dobilo. Ćenan se nadovezala tvrdnjom da su u Ministarstvu radili izračune koji su pokazali da je maksimalni mogući udio domaćih proizvođača oko 20 posto jer tada u Hrvatskoj nije bilo proizvođača opreme.

Komentari (1)
Pogledajte sve

“velik” put koji gotovo da nema nastavka. napokon je netko iz distribucije rekao ono što je odavno poznato ikome tko ima ikakve veze s energetikom – već i sadašnji udjel obnovljivih izvora u hrvatskoj je neodrživ.

trebalo bi svake godine raditi referendume o udjelu obnovljivih izvora, i svi koji se izjasne za povećanje da plaćaju skuplju struju.

nisam protiv obnovljivih izvora u načelu, ali sam protiv političara-šarlatana koji na silu guraju neke koncepcije iako uopće nisu svjesni posljedica.

New Report

Close