RH bez 47 mil. kn i mora platiti 692.000 kuna

Autor: Suzana Varošanec , 27. studeni 2018. u 14:04
Pogon u Valpovu otvoren u prosincu 2010. godine/Marko Mrkonjić/PIXSELL

Radi se o pranju savjesti nakon afere u kojoj je 15 mil. eura vrijedna nekretnina prodana za samo 80.000 kn bruto, kaže stečajni upravitelj Jure Marušić.

Od brojnih nekretnina stečajnih dužnika opterećenih hipotekama u sustavu e-prodaje preko Fine, vrlo je malo slučajeva da je država kao prvi razlučni vjerovnik u prednosnom redu iskoristila pravo iz Stečajnog zakona da u prijeboj stavi svoju tražbinu s protutražbinom stečajnog dužnika po osnovi cijene u visini utvrđene vrijednosti nekretnine.

Stečajni upravitelji s kojima smo razgovarali navode da je razlog tome to što RH najčešće nije prva upisana kao vjerovnik na nekretninama, već su to redovito banke koje i kreditiraju razvoj poduzeća, pa se založno pravo u korist države i upisuje kad tvrtka dođe u probleme.  Konkretni slučaj tako je izgleda iznimka od pravila, a riječ je o stečaju tekstilne tvrtke Estere Culto – Modna odjeća, dužnika sa 60-ak milijuna kuna prijavljenih tražbina, od čega 15-ak milijuna potražuje 400 bivših radnika, za koje se procjenjuje da u stečaju neće namiriti ni lipe.

Kako stvari stoje, za razliku od radnika stječe se dojam da to nije slučaj i države koja je prva upisana kao hipotekarni vjerovnik te je obilato kreditirala tvrtku, a sad je postala vlasnikom izdvojenog pogona u Valpovu. Objekt je 'kompenzacija' za tražbinu Ministarstva financija, pravnog sljednika Fonda za razvoj i zapošljavanje, osiguranu razlučnim pravom u iznosu od 4,5 mil. kn.

 

400 bivših

radnika u stečaju tekstilne tvrtke neće vjerojatno dobiti ništa

Utvrđena vrijednost nekretnine iznosi 4,35 milijuna kuna, prema izvješću stečajnog upravitelja Jure Marušića. Kako zainteresiranih kupaca koji bi za pogon licitirali uopće nije bilo, pravo je pitanje bi li se javili na kasnijim e-dražbama, iako se po pravilima zakona za svaki krug za trećinu određuje niža početna cijena. Marušić smatra da ovaj potez moguće odražava novitet koji se tiče 'kursa' po kojem država počinje štititi svoje nekretnine, pa tako i u Valpovu, ali je sklon tezi da se moguće radi o 'pranju savjesti', što je novo svjetlo koje se u ovom slučaju pokazuje "nakon afere u koju se prometnula prodaja bitno vrjednije nekretnine iz Velikog Trgovišća istog dužnika".

Naime, velika tvornica na atraktivnoj lokaciji, s izvrsnom prometnom povezanošću, utvrđene vrijednosti od oko 15 milijuna eura, kaže, prodana je tek za "cca 80.000 kuna bruto, u postojećem sustavu e-prodaje koji je predmet velikih kritika".

Za nju su bila zainteresirana 4 ponuđača. Na naš upit tko je novi vlasnik, navodi bivšeg ravnatelja Porezne uprave Matu Perkovića koji navodno ima nove poduzetničke planove. 

"Stečaj je u završnoj fazi jer se čeka da država kojoj je pogon dosuđen uplati trošak unovčenja koji tereti predmet razlučnog prava", kaže Marušić dodajući da je ovaj dužnik dobio od države čak 47 mil. kn kredita, a nije platio ni kune. Što se navedenog troška za proračun tiče, u rješenju TS navodi se da država treba uplatiti 691.873,37 kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close